galéria / videó

2019.03.15. 20:24

A szabadságharc nagyjainak példája a jelen közösségét is kötelezi

Krúdy Gyula Százgalléros című elbeszélésének színpadi adaptációjával emlékeztek az 1848-49-es szabadságharc hőseire pénteken Orgoványon, a művelődési házban.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Virág József orgoványi író-költő átiratát a helyi általános iskola ötödik évfolyamos tanulói keltették életre a színpadon, Gellért Imréné Etelka és Gellért Emőke rendezésében. A színmű Petőfi Sándor fia, Petőfi Zoltán életéből villantott fel meghatározó pillanatokat, aki apja nyomdokain járva vándorszínészként kereste sovány kenyerét.

A zenés és néptáncos elemekkel teli színmű után Gál Szilvia, Orgovány polgármestere köszöntötte a nagyszámú közönséget.

Gál Szilvia beszédében elmondta, hogy mindannyian igyekszünk megfejteni 1848 titkát, s különbözőségünk okán mást és mást sejtünk meg e titokból lelkünk mélyén. – Így lesz közös emlékezetünkben 1848. Kinek a forradalom, kinek a szabadságharc ünnepe. Sokunknak 1848 márciusa a reményt, az új utat kereső bátor közösség alkotóerejének kiteljesedését jelenti – mondta a polgármester és hozzátette, hogy a forradalom hazánk egyik legizgalmasabb korszakát, a reformkort zárta le. E korszakban a nemzet nem karddal és vérrel akart megküzdeni az idegen elnyomással, hanem az ország és a lelkek felemelésével. E korszakban születtek olyan mesterművek, melyeknek máig csodájára járnak a világból. A kreativitás, a csillogó tehetségek és a világraszóló alkotások időszaka volt, mely során letették egy új, polgári Magyarország alapjait.

A polgármester kifejtette, hogy minden közösség életében eljön az az idő, amikor kilép a megszokott kerékvágásból, megáll és a jövőbe tekint, s felteszi az örök kérdést: Hová tartunk, s mi dolgunk a világban és mit szeretnénk elérni? – Mi egy békében élő, fejlődő Orgoványt akarunk. Ahol jó élni, ahová jó hazatérni és amit büszkén mutathatunk meg az idelátogatóknak. Saját, külön bejáratú reformkorunkat akarjuk, amiért készek vagyunk minden nap megdolgozni. Megvan hozzá a tehetségünk, az akaratunk és a tudásunk. Mindenkire számítunk ebben, aki tiszta szándékkal segíteni akar – mondta Gál Szilvia és hozzátette, hogy a szabadságharc nagyjainak példája őket is kötelezi, s minden energiájukat az alkotásra, a közösség jobbítására kell fordítaniuk.

A köszöntő után a jelenlévők közösen elénekelték a Himnuszt, majd Orgovány önkormányzata, az Orgoványi Általános Iskola, a helyi óvoda, az egyházak és az Örömhír Alapítvány képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit a Kossuth-szobor lábánál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában