Szank

2019.02.13. 21:00

Hazánk lehet a kapu a mongoloknak az Unió felé

A mongol–magyar barátságot már régóta szövögetik a szankiak és a községnek Erdene révén már kilenc éve van mongol testvértelepülése. A kapcsolatot segíti dr. Batbayar Zeneemyadar, Mongólia budapesti nagykövete, aki a hétvégén ismét ellátogatott Szankra, ahol a mongol holdújévet is köszöntötték.

Tapodi Kálmán

Az autentikus mongol népzenét játszó Khukh együttes műsora nagy sikert aratott

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

A nagykövet beszéde során úgy vélekedett: Magyarország és Mongólia között kiváló a politikai kapcsolat, de nagyon sok lehetőség kínálkozik a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére is. Mint elmondta: a két nép nyugodtan nevezheti egymást testvérnek, mert a magyarok és a mongolok közös őstől, a hunoktól származnak. Ezt bizonyíthatja az a több mint kétszáz szó, ami mindkét nyelvben hasonló: például a kék (khukh), iker (ikher), kar (gar).

Batbayar Zeneemyadar szerint a mongolok számára Magyarország kapu lehet az Európai Unió felé, Mongólián keresztül pedig a magyar vállalkozók számára nyílhat meg az út olyan hatalmas piacok felé, mint Kína vagy Oroszország szibériai régiója.

Az autentikus mongol népzenét játszó Khukh együttes műsora nagy sikert aratott
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

– Nemcsak arról szól a mai este, hogy egy kis lenyomatot kapjunk Mongóliáról, hanem arról is, hogy mindazt felvillantsuk, amit mi már régen elfeledtünk, amiért érdemes embernek lenni és maradni. Vagyis az egymásra figyelés, a beszélgetés, egymás gondolatainak, értékeinek megismerésének képességét – fogalmazott köszöntőjében Patkós Zsolt, Szank polgármestere.

Az ünnepségen az autentikus mongol népzenét játszó Khukh együttes adott koncertet, majd a népes közönség megkóstolhatta a két legkedveltebb mongol nemzeti eledelt, a bócot és a hósort is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában