Kecskemét

2019.01.04. 07:00

Városrészenként két alkalommal szállítják el a karácsonyfákat

A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján szokás leszedni a karácsonyfát. Kecskeméten viszont van olyan városrész, ahol már január 4-én elviszik a fenyőfákat.

Hraskó István

Sokan már megváltak a díszüket vesztett fenyőktől

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Az utcákon már az új év első napjai­ban is sok kopaszodó fenyőt lehet látni, ami nem csoda, hisz a meleg otthonokban a fákról gyakran már az ünnepet követően elkezdenek potyogni a tűlevelek. Egyes fajták, például a Nordmann-fenyők viszont tovább megőrzik szépségüket. Aki szeretne még egy kicsit gyönyörködni benne, ráér január közepén kirakni karácsonyfáját, ugyanis Kecskeméten városrészenként két alkalommal (lásd a cikk végén – a szerk.) lesz díjmentes fenyőelszállítás – tudtuk meg a begyűjtést végző Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-től (DTkH).

A fákat az ingatlan előtti közterületre kell kihelyezni a gyűjtési napon reggel 6 óráig, mégpedig úgy, hogy a jármű- és gyalogosközlekedést ne akadályozzák, illetve kézi erővel lehessen őket mozgatni. 2018 januárjában 37,6 tonna fenyőfát gyűjtöttek be Kecskemét területéről. A fákat az előző évekhez hasonlóan idén is komposztálják.

Sokan már megváltak a díszüket vesztett fenyőktől
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A kerti zöldhulladékok elszállítása egyébként csak áprilisban kezdődik a megyeszékhelyen. A DTkH felhívta a figyelmet: a füvet, levelet a cég által térítésmentesen adott zöld színű emblémás műanyag zsákban lehet kirakni a ház elé, az ágnyesedéket pedig legfeljebb 70 centiméter hosszú kötegekben összekötve, mégpedig a gyűjtési napokon reggel 6 óráig. A cég munkatársai két cserezsákot biztosítanak, ha valakinek többre van szüksége, az ügyfélszolgálati irodákban alkalmanként hármat ingyen átvehet.

Minden városrészbe kétszer mennek

• Január 4., 18. (péntek): Bethlenváros, Hunyadiváros, Vacsiköz.

• Január 7., 21. (hétfő): Katonatelep.

• Január 9., 23. (szerda): Kadafalva, Szarkás.

• Január 14., 28. (hétfő): Belsőnyír (hetényegyházai út felől), Hetényegyháza, Külsőnyír, Petőfiváros, Úrihegy.

• Január 15., 29. (kedd): Alsószéktó, Belsőnyír (Ladánybe­nei út felől), Belváros, Mária­hegy, Máriaváros, Méntelek, Széchenyiváros, Szeleifalu, Talfája, Villanegyed.

• Január 16., 30. (szerda): Árpádváros, Erzsébetváros, Kossuthváros, Rákócziváros.

• Január 17., 31. (csütörtök): Borbás, Halasi úti hobbik, Kisfái, Kósafalu, Matkó, Műkertváros, Rendőrfalu, Szent László-­város, Ürgés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában