Kiskunfélegyháza

2019.01.07. 14:00

Megmentik a fekete mangalicát a félegyháziak

A kihalófélben lévő, őshonos magyar haszonállat, a fekete mangalica megmentésében vállal szerepet a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium.

Vajda Piroska

Rózsa Pál, Tóth Péter és Dénes Zoltán a tanvágóhíd vezetője a Tangazdaságban

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

A fajtarekonstrukció félegyházi elindításáról a napokban tárgyalt az iskola és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének vezetősége. Tóth Péter elnök és Papp Csaba tenyésztésvezető Rózsa Pál iskolaigazgató kalauzolása mellett nézte meg a tangazdaság mangalicaállományát, melyben jelenleg vörös, szőke és fecskehasú mangalica található. A tangazdaság után az iskola húsipari tanüzemébe a sertésvágás folyamatát, az iskola mintaboltjában pedig a mangalicatermékek értékesítését nézték meg.

Az egyesület elnöke elismerően szólt az iskolában folyó szakmai munkáról és kiváló minőségűnek értékelte a húsipari tanüzemben gyártott mangalicatermékeket, amelyek folyamatosan megvásárolhatóak az iskola mintaboltjában. Rózsa Pál igazgató lapunknak elmondta, az iskola elhivatott szakemberei örömmel vesznek részt a fekete mangalica megmentésére irányuló rekonstrukciós kísérletben. Ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az Agrárminisztérium 10 millió forinttal támogatja a tangazdaságban folyó sertéstenyésztés fejlesztését. Ebből az összegből úgynevezett referenciatelepet szeretnének létrehozni, ahol a fekete mangalicák is helyet kapnak majd.

A húsüzemet is meglátogatták a vendégek
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában