Kecskemét

2019.01.24. 07:00

Hónapokig a pápai bázisról szállnak majd fel a Gripenek

Kecskemétről Pápára költöznek – egyes információk szerint legalább fél évre – a Gripenek, minderre a repülőbázis polgári célú fejlesztése miatt van szükség.

Hraskó István

A költözés időpontja egyelőre bizonytalan. A pápai bázison várhatóan fél évet tanyáznak majd a Gripenek

Forrás: baon.hu

Fotó: Bús Csaba

A költözés ténye biztosra vehető, arról már az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis tavaly decemberi évzáró állománygyűlésén is szó esett. Lapunk szerette volna a témában megszólaltatni Ugrik Csaba dandártábornokot, a bázis parancsnokát, hogy az áttelepülés milyen változást hoz a bázis életében, hogy történik az erre való felkészülés, mi lesz a menetrend. Eleinte úgy tűnt, három hete elküldött interjúigényünk pozitív fogadtatásban részesül, január 22-re sikerült is időpontot egyeztetni, ám a bázis múlt héten kénytelen volt ezt lemondani, mondván, egyelőre nem nyilatkozhatnak a témában, még minden tervezés alatt áll, nincs konkrétum.

A költözés időpontja egyelőre bizonytalan. A pápai bázison várhatóan fél évet tanyáznak majd a Gripenek
Fotó: Bús Csaba

Ami bizonyos, hogy a Gripenek a gyakorló- és kiképzőrepülések mellett a pápai bázisrepülőtérről látják majd el a készenléti szolgálatot is. A vadászgépek vélhetően tavasz közepe előtt nem költöznek Pápára. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2015-höz hasonlóan a bázis idén ismét négy hónapig részt vesz a baltikumi légtérrendészetben (az akkori kiküldetésben négy Gripen, kilenc pilóta és közel nyolcvan fős műszaki személyzet vett részt a litvániai Šiauliai repülőbázison).

A kecskeméti repülőbázis polgári célú fejlesztésére a legutóbbi információk szerint 5,1 milliárd forint áll rendelkezésre. Az egész átalakítás alapja a polgári közlekedésre szánt terület leválasztása és elhatárolása a katonai bázistól. Az együttes katonai-polgári felhasználáshoz egyes katonai objektumokat máshova kell áthelyezni, mivel repülésbiztonsági okokból a polgári repülők, helikopterek nem üzemelhetnek felfegyverzett katonai légi járművek mellett. A polgári rész az északi-északnyugati oldalon kapna helyet, az északi elkerülő (445-ös) út felé eső részen, amely azért is előnyös lenne, mert egy bekötőúttal és egy felhajtóval a 445-ösre a reptérről gyorsan elérhető lenne az autópálya is. A polgári üzemeltetéshez szükséges beruházások között szerepel a polgári utasforgalmi terminál, cargo/teheráruraktár kialakítása, üzemanyag-tárolók létesítése, valamint a közműhálózat fejlesztése és biztonsági kommunikációs rendszerek kiépítése is.

Fotó: Bús Csaba

A honvédelmi tárca biztosít forrást arra, hogy a bázison utasszállító repülőkre pilótákat képezzenek. Sőt, átképezzenek, mert mint korábban Szemereyné Pataki Klaudia polgármestertől megtudtuk, felmérést végeztek a vadászpilóták körében, és kiderült, többen nyitottak arra, hogy polgári gépbe átüljenek. Szintén ő mondta azt is, hogy a kecskeméti reptér polgári célú hasznosítása lépésről lépésre alakulhat ki, a teljes felfuttatás akár tíz évig is eltarthat, de mindig csak annyit akarnak majd fejleszteni, amire megvan a forrás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában