Tompa

2019.01.22. 15:15

Hat év börtönt kapott az albán heroinfutár

Tíz év fegyházról hat év börtönre enyhítették egy albán férfi büntetését, aki vállalta, hogy 1500 euróért Albániából hazánkon át Olaszországba visz drogot, de Tompánál lebukott.

Hraskó István

Forrás: illusztráció

A vádlott fiatal albán férfi 2017 októberében vállalta el – a nyomozás során ismeretlenül maradt személyek megbízásából –, hogy autójával Albániából Olaszországba kábítószert szállít, 1500 eurós fizetségért. Kocsiját odaadta megbízóinak, hogy átalakítsák, és benne elrejtsék a drogot. A rejtekhelyben húsz darab, tégla formájú csomagot helyeztek el, majd a rekeszt lezárták.

A vádlott feladata az volt, hogy a küldeményt legalább Budapestig elszállítsa, de a végcél Bécs és Villach érintésével az észak-olaszországi Udine lett volna. A férfi egy ismerőse társaságában indult el, és Pristina, Nis és Belgrád érintésével érkezett meg október 26-án hajnalban a tompai határátkelőre. A vámvizsgálat során a pénzügyőrök felfedezték a rejtekhelyet, és megtalálták a csomagot, benne összesen közel 10 kiló barna porral. Erről a vegyész-szakértő megállapította, hogy minimum 2,7 kiló heroin bázist tartalmaz, ami a különösen jelentős mennyiség alsó határát mintegy 23-szoros mértékben haladja meg.

A vádlott utasával szemben az ügyészség megszüntette a nyomozást. Az albán férfi bűnösségét kábítószer birtoklásának bűntettében ismerte el. A Kecskeméti Törvényszék viszont tavaly nyáron kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, és tíz év fegyházra ítélte. Az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője téves tényállás, téves minősítés megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést. Utóbbi félnek adott igazat a Szegedi Ítélőtábla, amely szerint kábítószer birtoklását, nem pedig kábítószer kereskedelmét valósította meg a vádlott. Így a másodfokú bíróság megváltoztatta a szabadságvesztés időtartamát és végrehajtási fokozatát is.

Indoklásként elhangzott: a bizonyíthatóan megállapított tényekből nem lehetett egyértelműen arra következtetni, hogy a vádlott kereskedelmi szándékkal szállította a kábítószert. Az ítélőtábla szerint az ügy körülményei azt mutatták, hogy drogfutárként használták fel, ezért minősül cselekménye kábítószer birtoklásának. Az enyhébb büntetést és a börtönt (a fegyház helyett) a beismerő vallomásának és fiatal életkorának is köszönheti a magyar nyelvet nem ismerő vádlott. Az ítélőtábla – mint közölte – figyelembe vette, hogy a vádlottnak hazájától és családjától távol kell büntetését kitöltenie, ami fokozott hátrányt jelent számára.

Nyitóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában