Kiskunhalas

2019.01.24. 20:00

Az időjárástól függ a felújítás kezdése

Halason a napokban átadják a Tinódi utcai útszakaszt a kivitelezőnek, ezt követően az időjárástól függ, hogy mikor vonulhatnak fel a munkagépek és kezdődhet el a több mint 670 méter hosszú út felújítása.

Pozsgai Ákos

A Tinódi utcára ráfér a felújítás – mutatja Kuris István László

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az útépítés teljes költsége meghaladja a 72 millió forintot, amelyhez 30 millió forint kormányzati támogatást kapott az önkormányzat, 42 millió forintot a város saját forrásból tesz hozzá.

A településről kivezető utak közül a Tinódi utca és folytatásaként a Kopolyai út van a legrosszabb állapotban. A nagy forgalmú úton helyközi és távolsági buszok is közlekednek, valamint komoly a teherforgalom is. A kátyúk és a méretes gödrök száma megszámlálhatatlan, kerékpárral és motorral csak nagyon óvatosan lehet ott közlekedni.

A Tinódi utcára ráfér a felújítás – mutatja Kuris István László
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

– Már másfél évvel ezelőtt terveket készített az önkormányzat a Tinódi utca Kopolyai út és az elkerülő út közötti szakaszára azért, ha lehetőség nyílik kormányzati támogatásra, kész terveket tudjanak benyújtani – mondta el újságíróknak, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Kuris István László, önkormányzati képviselő.

Alig fél évvel később megérkezett a várt állami támogatás, 30 millió forintot adott a kormány a leromlott állapotú út felújítására, ezt követően az önkormányzat képviselő-testülete a Tinódi utcát az eredetileg meghatározott ütemtervet felülvizsgálva, előrébb sorolta.

A kivitelezővel a szerződéskötés megtörtént, a munkaterület átadása folyamatban van. A cégnek 150 napja lesz arra, hogy elvégezze az út felújítását a Dong-ér völgyi elkerülő úttól a Kopolyai úti kereszteződésig. A földpadka 5 százalékos lejtéssel lett tervezve, hogy segítse az útfelületre hulló csapadék elvezetését az út mindkét oldalán megépülő szikkasztó árokba.

– Kiemelten fogjuk ellenőrizni az aknafedelek körüli tömörítést, hogy ne kelljen a későbbiekben ezt újra bontani. Külön gyalog- és kerékpárút nem lesz kialakítva, de úgy gondolom, hogy az útfelület rendezése már sokkal biztonságosabbá teszi a gyalogos- és kerékpáros közlekedést is – emelte ki a képviselő, aki hozzátette: ha engedélyt kap az önkormányzat, akkor a nagy mennyiségű felmart aszfaltot, a Tinódi utcáról nyíló földes utcákban terítik szét.

A megspórolt pénzből javítják a padkát

Eredetileg 80 millió forinttal számolt az önkormányzat a Tinódi utca teljes bekerülési költségét illetően, a közbeszerzési eljárás során azonban 10 százalékkal sikerült csökkenteni ezt az összeget. A megspórolt 8 millió forintból a Kopolyai út mindkét oldalán a szükséges mértékig rendbe teszik az útpadkát, hogy az útfelületre hulló csapadék gyorsan elfolyhasson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában