Kecskemét

2018.12.30. 15:30

Régóta érdekli a webprogramozás a fiatal tehetséget

Tóth István, a Kandó Kálmán középiskola diákja Gábor Dénes Ifjúsági Ösztöndíjban részesült. A fiatal tehetség a rangos országos elismerést a webprogramozás terén elért eddigi kiváló versenyeredményeivel érdemelte ki.

Sebestyén Hajnalka

Tóth István ebben a tanévben érettségizik a Kandóban

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

– Nagyon meglepett a díj, nem tudtam róla. Levélben értesítettek az elismerésről. Az iskolában tanáraim örömmel fogadták a jó hírt, mivel nem ők terjesztettek fel a díjra, így számukra is meglepetés volt – mesélte István, aki informatikai szakon idén végez.

Az érettségi előtt álló tehetség az elmúlt években számos megmérettetésen bizonyította már tudását. A Gábor Dénes országos versenyen legutóbb a webprogramozó kategóriában harmadik lett a több mint 700 indulóból. A Dusza Árpád webprogramozó versenyt csapatban megnyerte. Mindezeken túl indult már alkalmazásfejlesztő, robotika kategóriákban is, minden alkalommal eredményesen szerepelt.

Tóth István ebben a tanévben érettségizik a Kandóban
Fotó: Sebestyén Hajnalka / Petőfi Népe

– A webprogramozás régóta érdekel. Általános iskolában 5-6. osztályos lehettem, amikor elkezdtem programozni. Mindent magamtól tanultam meg. A Kandóba jó alapokkal érkeztem, gyorsan ment a különböző programozói nyelvek elsajátítása. Az órai anyag mellett továbbra is képzem magam, így elmondhatom, hogy elég magas szintre jutott már a tudásom – tette hozzá.

A versenyeken szívesen elindul, de nem a siker motiválja, hanem az, hogy tudását gyakorlatban kamatoztathassa.

– A versenyzés sosem az én ötletem, tanáraim javaslatára indulok. Ugyanakkor mindig jól érzem magam és jó kis történet kerekedik ki belőle, melyet hasznosíthatok a későbbiekben – jegyezte meg István, aki még kicsit bizonytalan a jövőjét illetően.

– Mindenképpen programozással szeretnék foglalkozni. Érettségi után szívesen maradnék a Kandóban technikumi képzésre, aztán meglátjuk. Szóba jöhet főiskola vagy egyetem is, de nem ragaszkodom hozzá. Számomra sokkal fontosabb, hogy dolgozhassak, a tudásomat kamatoztathassam. Engem mindig is a gyakorlat érdekelt, nem az elmélet. Azt, hogy hol, még nem tudom, szóba jöhet Kecskemét, Budapest vagy éppen külföld – hangsúlyozta.

A webprogramozáson túl az egész számítógépes világban otthonosan mozog a fiatal tehetség. Bár a webprogramozás az, ami elsősorban érdekli, de ért a szerverfelügyelethez, karbantartáshoz, szerverépítéshez is.

– Szívesen építek fel és utána üzemeltetek weboldalakat. Ez a leglátványosabb feladat, és vonzó benne, hogy rögtön kapok visszacsatolást. Így pontosan látom, hogy mit is alkottam – osztotta meg tapasztalatát.

Szeret utazni

István szabadidejében szívesen játszik a számítógépen, épít elektromos dolgokat vagy áramköröket. Mindig az érdekli, ha valamit működtethet. Emellett nagyon szeret utazni, családdal és barátokkal egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában