A részleg kedvence lett Gáborka

2018.12.02. 15:30

Még a kórházban van a kecskeméti inkubátorban hagyott baba

Jól van, teljesen egészséges, és az újszülött részleg kedvence az a kisfiú, akit még november 7-én hagytak a kecskeméti megyei kórház bejáratánál lévő csecsemőmentő inkubátorban.

Hraskó István

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kórház

Mint arról beszámoltunk, egy újszülött kisfiút hagytak november 7-én, hajnali 2 órakor a kecskeméti kórház Nyíri úti telephelyén, a főbejárat mellett található csecsemőmentő inkubátorban. Az egészséges kisfiú súlya akkor 3400 gramm volt, a kórházban a Gábor keresztnevet kapta. Az anya szépen ellátta (kezelte a köldökét is), megetette, gondosan felöltöztette, és takaróba csavarta valószínűleg csak pár órával korábban, vélhetően otthon született gyermekét, mielőtt elbúcsúzott volna tőle a babamentő inkubátornál. A kisfiún nem volt semmilyen külsérelmi nyom.

Mint megtudtuk, Gáborka még a kórházban van, szülei nem jelentkeztek érte. A nővérek nagy szeretettel gondoskodnak róla, etetik, altatják, öltöztetik, pelenkázzák, és játékot is visznek neki. Túlzás nélkül a kisfiú a gyermekosztály újszülött részlegének kedvence.

– Az újszülött érdekében a gyámhivatal minden szükséges intézkedést megtesz, ezekről és a gyermek körülményeiről azonban további információt adni nem áll módunkban – nyilatkozta a Baon.hu-nak Polyák Zsuzsanna, a Kecskeméti Járási Hivatal gyámügyi osztályának vezetője.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Kórház

Általánosságban megtudtuk, ha a gyermek ismeretlen szülőktől származik, a hatályos jogszabályok alapján a gyámhivatal intézkedik a gyermek törvényes képviseletének rendezéséről és anyakönyveztetéséről. A gyermek részére gyámot rendel, valamint megállapítja mindazokat az adatokat, amelyekre a gyermek születésének anyakönyvezéséhez szükség van. Így a gyermek születési helyét és idejét, családi és utónevét, valamint képzelt szülőként az apa és anya családi és utónevét, születési helyét és idejét, lakóhelyét. A gyámhivatal ezt követően intézkedik a gyermek örökbe adása érdekében. A jogszabály szerint ilyenkor – tehát ha gyermekét babamentő inkubátorban hagyja – nincs szükség az örökbefogadáshoz a szülő hozzájárulására, ha hat héten belül nem jelentkezik a csecsemőért. A hat hét elteltével a gyermek örökbe adható. Az örökbefogadási eljárás során a gyermeket a kirendelt gyermekvédelmi gyám képviseli.

Az örökbefogadásra alkalmassá nyilvánított személyekről vezetett nyilvántartás alapján a területi gyermekvédelmi szakszolgálat végzi el a közvetítői tevékenységet a gyermek és a leendő örökbefogadó szülők között. Ezt követően az örökbefogadási eljárást a gyámhivatal folytatja le, amely a gyermeket a leendő örökbefogadó szülőkhöz legalább egy hónapra kihelyezi. E gondozást követően dönt az örökbefogadás engedélyezéséről. Az eljárás lezárását követően a vér szerinti szülőnek nincs lehetősége a határozatot jogorvoslattal megtámadni.

Gáborka a harmadik megmentett baba

2016 februárjában egy egészséges kislányt hagytak a babamentő inkubátorában. A 3160 grammos, 50 centiméter hosszú csecsemőt a kórházban Ignácz Brigittának keresztelték el, őt végül örökbefogadták. Előtte 2012 januárjában történt szintén hasonló eset, akkor még a babamentő inkubátor a kórház Izsáki úti telephelyén volt. Ekkor egy koraszülött, 1300 grammos kisfiúra erősen kihűlt, életveszélyes állapotban találtak az intézmény munkatársai. A Szőke Attila névre keresztelt kisfiúért később jelentkeztek a szülei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában