Kiskunfélegyháza

2018.12.18. 17:30

A város jövőjét meghatározó, milliárdos fejlesztések indulnak Kiskunfélegyházán

Kiskunfélegyháza a megye egyik legdinamikusabban fejlődő települése. Ezt a fejlődést tovább fokozza, hogy a közeljövőben több mint ötmilliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a városban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A sikeres félegyházi projektekről Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke és Csányi József polgármester hétfőn közös sajtótájékoztatón számoltak be.

Vajda Piroska

Rideg László és Csányi József

Fotó: Vajda Piroska

– A megyei önkormányzathoz beadott valamennyi pályázatunkat eredményesen elbírálták és a támogatási szerződéseket is megkötöttük. Így most jött el az ideje annak, hogy a sikeres együttműködésről a közvéleményt is tájékoztassuk – mondta bevezetőjében Csányi József.

– Elmondhatom, hogy nagyon jó együttműködés alakult ki a megyei önkormányzat és Kiskunfélegyháza között – vette át a szót Rideg László. Majd hozzátette, Bács-Kiskun megyének jutott országosan a 3. legtöbb pénz, 63 milliárd forint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok megvalósítására. – A keretösszeg felhasználásáról minden településvezetővel több alkalommal is egyeztettem. A fontossági sorrendet figyelembe véve határoztuk meg a támogatások felhasználását. Egy részét infrastrukturális fejlesztésekre, míg a másik részét közösségépítésre, munkaerő-támogatásra fordíthatják a települések. Kiskunfélegyháza 5,5 milliárd forintos fejlesztéshez jutott ebből a megyei keretből, melyek nagyban meghatározzák a város jövőjét – hangsúlyozta a Megyei Önkormányzat elnöke.

Rideg László és Csányi József
Fotó: Vajda Piroska

A sikeres pályázatok közül Csányi József polgármester kiemelte a Félegyháza megújul című projektet, amely során 2 milliárd forintot fordítanak a város központjának rehabilitációjára. A pályázati támogatásnak köszönhetően komoly arculati változáson esik át Kiskunfélegyháza. A város történetének talán leglátványosabb fejlesztése indult el a napokban. Mintegy 60 év után a teljes városközpont megújul, beleértve a Béke- és a Petőfi teret, a Kossuth utcát, de a Hősök parkjában is komoly fejlesztések lesznek. Automata öntözőrendszerrel látjuk el a teljes belvárost, új zöldfelületek, megújult terek, szökőkutak és csobogók kerülnek a főtérre – részletezte a városvezető.

– Fontosnak tarjuk, hogy a belvárossal párhuzamosan a környező városrészek is megújuljanak. Erre az úgynevezett CLLD program keretében 400 millió forintot nyert a város. Ennek egyik kulcsprojektje a Kossuthváros központjában található játszótér és focipálya felújítása, pihenőpark létrehozása. A másik kulcsprojekt a Petőfi lakótelep, melynek rehabilitációja szintén hamarosan elkezdődik. A környékben lakók igényeit felmérve a lakótelep központja új zöldfelületeket kap, új térburkolatos sétányokat, futópályát, új játékokkal bővített gumiburkolatos játszóteret, ivókutat, kültéri kondiparkot és egy új futballpályát – sorolta a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a 400 millió forintos keretből 56,6 millió forintot fordítanak a civil szervezetek támogatására, 133 milliót pedig különböző rendezvényekre.

Örömmel számolt be arról is, hogy 400 millió forintból új, két szintes 4 csoportszobás, 100 gyermek befogadására alkalmas korszerű óvoda épült a Móra Ferenc utcában, amit szeptemberben birtokba is vehettek a gyermekek.

– Kevésbé látványos, de annál fontosabb beruházás során a város szinte valamennyi intézményére napelem került. A több mint 400 millió forintos projekt keretében összesen 26 helyszínen 626 kw teljesítményű napelemet helyeztek el a közintézményeken, melyeknek köszönhetően több millió forintot takarít meg az önkormányzat – részletezte Csányi József, aki jelentős mérföldkőnek nevezete az Ipari Park fejlesztését is. Mint mondta, az új, 30 hektáros terület fejlesztésére 1,4 milliárd forintot fordítanak. Ugyanakkor a már meglévő ipari park fejlesztését is folytatják.

– Jövő év elején kezdi meg az önkormányzat a Kiskunfélegyháza-Bankfalu újjászületik elnevezésű programot, melynek keretében 307 millió forintot fordítanak az egykori Vasas sporttelep megújítására. Az életveszélyes épületek elbontása után egy sport- és szabadidőközpont valósulhat meg, aminek vonzása messze túlmutat a városrészen. A park területére tervezett játszóterek, fitnesz-, kosárlabda- és futópálya szerves részét alkotják majd annak az új, kerítéssel bekerített és térfigyelő kamerákkal is ellátott zöldfelületnek, amely a szabadidő tartalmas eltöltésére kínál kimeríthetetlen alternatívát. Ezzel párhuzamosan 93 millió forint áll az önkormányzat rendelkezésre az Új csillag születik elnevezésű program megvalósítására, melynek célja a szegregátumban élő emberek életkörülményeinek javítására – fűzte hozzá Csányi József.

A polgármester végezetül arról a 421 millió forintos projektről, foglalkoztatási paktumról beszélt, melynek részeként Kiskunfélegyházán és a kiskunmajsai kistérségben segítik a hátrányos helyzetű álláskeresők munkába állását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában