kecskemét

2018.11.04. 19:30

Munkakutyaként és szépségükben is versenyeztek a német juhászok (videó)

Világviszonylatban egyedülálló, főtenyészszemlét, munkakutya versenyt és Nemzeti Bajnokságot is magában foglaló, úgynevezett All in One eseményt rendezett a Hunnia Rex Német Juhászkutya Egyesület a Hetényegyházi Kutyaiskolával karöltve a hetényegyházi futballpálya zöldjén a hosszú hétvégén. Az eseményre 121 kutyát neveztek, melynek 90 százaléka magyar résztvevő, a többiek a környező országokból, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából, Szlovéniából és Szlovákiából érkeztek.

Horváth Péter

A német juhász fajta viszonylatában a hétvégi program az év legfontosabb eseményének számít. Zubercsány Diana szervező, egyesületi elnök elmondta, hogy azért volt különleges a hétvégi rendezvény, mert az eddig külön megrendezett kiállítási és munkakutyáknak szóló versenyt ez alkalommal egy helyszínre hozták.

A Főtenyészszemlén külföldi bíró adott visszajelzést a gazdáknak kutyái külleméről és minőségéről. A munkateljesítmény verseny pedig egyben kvalifikáció is volt a 2019-es világbajnokságra. A bíró szerepe nagyon fontos, hiszen ilyenkor kap visszajelzést a tenyésztő arról, hogy mi az erénye és mi a hátránya a kutyának és mire kell figyelniük a tenyésztésben és a munkában egyaránt.

A bíró értékelési kritériumait a nemzetközi világszövetség által meghatározott fajta standard adja, s azt a kutyát helyezi előrébb a rangsorban, mely küllemében közelebb áll ehhez a normarendszerhez.

A munkakutya versenyen nyomkövető, engedelmességi és őrző-védő feladatokon keresztül mérettek meg az ebek.

Zubercsány Diana szerint a jó értékeléshez elengedhetetlen, hogy a kutya testarányai harmonikusak legyenek, s mozgásában, állásában és összképében is harmóniát tükrözzön.

A német juhásznak a mindennapi életben nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedést kell mutatnia, ami azt jelenti, hogy nem szabad agresszívnek lennie akkor, amikor nincs rá oka. Nem bizalmatlan fajta, alapesetben ok nélkül nem mutat félelmet különböző hangokra vagy helyzetekben. Ebben nagyon sok múlik a gazdán, hogy miként szocializálja kutyáját.

A német juhászt régóta tenyésztik és 1889 óta törzskönyvezik. Univerzális fajta, melyet elsősorban szolgálati és használati kutyaként sokrétű feladatok ellátására használnak: robbanóanyag, narkotikum, dohány és személyek keresésére is alkalmas, de nyugodt alaptermészete miatt kiváló vakvezetőként és terápiás kutyaként is ismert.

Bíró Zsolt 1984 óta foglalkozik kutyákkal és 1994 óta tenyészti a német juhász fajtát. Elmondta, hogy a tenyésztő alapvető feladata, az egészséges és a fajtajellegnek megfelelő kutyák szaporítása. A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű kutyák kerüljenek ki a tenyészetből, hiszen az ebek legnagyobb része családokhoz kerül; ezután következnek csak a külső jegyekkel kapcsolatos értékelési szempontok. – Elsőrendűen fontos, hogy a kutya jó társ legyen, akivel jó együtt lenni. Ehhez nagyon fontos a tenyésztési koncepció, mely során a jó vonalat visszük tovább – mondta Bíró Zsolt.

Ennek kulcs a jó szuka, melyhez a tenyésztő igyekszik a koncepcióhoz illő típussal, idegrendszerrel és méretekkel rendelkező kant megtalálni. A tenyésztő szerint az a legszerencsésebb, ha homogén, hasonló jellegzetességekkel bíró egyedektől származnak kölykök, mert ekkor valószínűbb a jó tulajdonságok öröklődése. – Persze a tenyésztés mindig rejteget meglepetéseket. Azt szoktam mondani, hogy ez soha nem szögmérő és vonalzó, hiszen a véletlennek is szerepe van benne, noha mi azt a rizikófaktort igyekszünk a legkisebbre csökkenteni, hogy valami betegséggel szülessenek meg a kiskutyák – fejtette ki a kutyatenyésztő, aki a tenyésztés mellett képez is kutyákat. A kiképzést – főleg ha a kutyát kiállításra és versenyre készítik fel – már kölyökkorban el kell kezdeni és tudatosan kell a verseny típusának megfelelően felépíteni a kutya készségeit.

Bíró Zsolt azt tanácsolja a jövendőbeli gazdiknak, hogy alaposan gondolják át, milyen fajtát szeretnének maguknak. Akármelyik mellett is döntenek, érdemes három-négy tenyésztőhöz elmenni és megnézni, hogy miként foglalkoznak a kutyákkal. – Nekem nagyon fontos ismérv egy szakembernél, hogy található-e nála idős kutya. Ez azt jelenti, hogy megvan a becsületük és nem csak gépként használták az ebeket, hanem kötődik a tenyésztő a kutyáihoz. A környezet, az alapneveltség sokat megmutat a kiskutyák későbbi kvalitásaiból. Gyakori, hogy pulóvert több körültekintéssel választanak az emberek, mint kutyát. A kutya 10-15 évig lesz társunk, akit érdemes körültekintően megválasztanunk – zárta gondolatait Bíró Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában