Kecel

2018.11.04. 15:30

A Kárpát-medencéből érkeznek a pálinkák

Hétfőn nyílik meg a Magyar Pálinka Hete Kecelen. A T.G.-Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium ad helyet a neves eseménynek, amelynek fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. A Kárpát-medence magyarlakta területeiről érkeznek minták ezekben a napokban az iskolába.

Barta Zsolt

Társadalmi zsűri is kóstolja a pálinkákat a versenyen

– Az önök által évek óta megtartott programsorozat méltó a magyar pálinkához, ezért jövőre a rendezvényt a Magyar Pálinka Hete Kecelen címmel hirdessék meg – ezt még 2015-ben Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke javasolta Téglás Andrásnak. A keceli T.G.-Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium címzetes igazgatója, Téglás András kapott az alkalmon, és ettől kezdve idén is a politikus javaslata alapján hirdette meg a programsorozatot. Ennek keretében rendezik meg az idén is a Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatversenyt, a Bor-, Pálinka-, Párlat- és Palackszépségversenyt és Bács-Kiskun legjobb szőlő- és gyümölcspálinkája versenyt is. A megméretésre a magyarok által lakott térségekből érkeznek nevezések. A bírálat – szemben más versenyekkel – itt, Kecelen a T.G.-Virágdekorban ingyenes, mondta az iskolaalapító Téglás András. Sokaknak nincs arra kerete, például a határon túli területeken élők egy részének, hogy kifizessék a díjakat, így ezért térítésmentes a versenyen történő részvétel. Általában több száz mintát minősít a zsűri, melynek létszáma az idén negyven fő. Ötös csoportok ízlelik meg a pálinkát.

A legmagasabb és a legalacsonyabb pontszámot kiveszik az értékelésből, és a maradék hármat összesítik. Így elkerülhető az, hogy szélsőséges bírálati eredmények szülessenek. Téglás András azt is elmondta, hogy olyan értékelő csoporthoz nem kerülhet pálinka, amelynek a főzője abban a grémiumban dolgozik. Azaz így kerülhető el az, hogy valaki a saját italát minősítse.

Az idén is lehetőség nyílik arra, hogy egy társadalmi zsűri minősítse a pálinkákat. A rendezők évek óta lehetőséget adnak arra, hogy olyan személyek, akik szeretik a pálinkát és tisztelik a nemzeti ital évszázados kultúráját, maguk is értékeljék az italt. A zsűri által javasolt, illetve a kóstolók által hozott italokat értékelik a bírálók és az asztaltársaságok. A profi zsűritagok és a társadalmi döntnökök egyaránt meghatározott szempontok alapján mondanak véleményt az italokról.

Társadalmi zsűri is kóstolja a pálinkákat a versenyen

Téglás András elmondta, arra kíváncsiak minden évben, hogy eltér-e a szakmai zsűri és a „civilek” véleménye a pálinkák minősítése során. Illetve minél többen vesznek részt egy-egy pontozásos versenyen, annál több szakavatott kedvelője lesz a magyar nemzeti italnak idehaza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában