Autisták Országos Szövetsége

2018.10.12. 07:00

Információs ponttal segítik a családokat Kecskeméten

Családsegítő információs irodát nyitott Kecskeméten az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) csütörtökön a Dobó körúti Centrál Passzázs épületében.

Koós Kata

Kővári Edit nyitotta meg az információs irodát

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

– Azt gondoljuk, hogy az autizmus­ területén rengeteg a tennivaló, hiszen ­egyre több az autista gyermek és felnőtt. Felelősséggel tartozunk ­arra vonatkozóan, hogy sziget­szerűen külön-külön dolgozunk, vagy összehangolva erőforrásainkat mindent megteszünk azért, hogy információt, segítséget nyújtsunk a családoknak – ­mondta az AOSZ Info-Pontot megnyitó­beszédében Kővári Edit, az AOSZ elnöke, majd hozzá­tette: a szövetség három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy vidéki irodákat nyitva, a helyi szervezetekkel együttműködve segíti az autizmusban érintett családokat.

Kővári Edit nyitotta meg az információs irodát
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Tavalyelőtt hat, idén pedig a kecskemétivel együtt négy irodát nyitottunk, ahol személyesen, telefonon vagy e-mailben kérhetnek a családok segítséget. Az irodavezetők feladata, hogy a szakmai tudásukat, a szakirodalmat, szakmai irányelveket terjesszék a helyi környezetbe ágyazottan. Gondolok itt arra, hogy sok mindent tudunk már az autizmussal kapcsolatban, csak nagyon gyakran az tapasztalható, hogy az információhoz nem jutnak hozzá szolgáltatások. Például egy ilyen iroda nagy segítséget jelenthet abban, hogy tájékozottak legyenek a helyi orvosok, egészségügyi és közszolgáltatások – fejtette ki a szövetség elnöke, aki hozzátette: az AOSZ Info-Pontban mindemellett szakkönyvtár működik majd, valamint az irodavezető segítséget nyújt majd a szövetség legújabb infokommunikációs projektjével, az autizmussal élők mindennapjait segítő mobilapplikáció használatával kapcsolatosan is.

– A Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon című projekt autista személyeknek segít a mindennapi teendőket, folyamatokat lépésekre bontani. Törekedtünk arra, hogy minden képességszinten használható és egyénre szabható legyen. Célja, hogy az autista személyek a lehető legnagyobb önállóságot érhessék el az applikáció segítségével – mondta az AOSZ elnöke. A mobilapplikáció jelenleg tesztelési fázisban tart, körülbelül egy év múlva mutatják be a programot a nagyközönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában