Kalocsa

2018.10.31. 09:54

Helyreállítják a vihar tépázta Csillagdát

A városon nyár végén, ősz elején átsöprő viharok közül kettő is károkat okozott a Kalocsai Szent István Gimnázium tetején mintegy 140 éve álló történelmi obszervatóriumban (a létesítményt hagyományosan az eredeti, „Csillagda” néven emlegeti a közbeszéd), és a bádogtető egy részében.

Gábor János

A helyreállítást egyrészt a viharkárra kötött biztosításból, másrészt a tankerület támogatásával, önerőből végzik el, csak a tető esetében mintegy 1,5 millió forintból. Magával a csillagvizsgáló kupolájával csak később tudnak foglalkozni – ez előreláthatólag bruttó kilencmillió forintból renoválható.

– Erre nagyon-nagyon nehéz szakembert találni, mert bádogozáshoz értő személy kell hozzá, aki ács is, de már van kivitelező – erősítette meg kérdésünkre Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója, hozzátéve, hogy a szerződéskötés előtt állnak a munkát végző mesterrel. – Egyelőre csak a tetőn dolgoznak majd, és az őszi szünetben be is fejezik. A következő munkával, a Csillagda helyreállításával még várunk, mert egyelőre nem tudjuk, hogy a biztosító mekkora összeget állapít meg, így azt sem, hogy a tankerületnek ehhez mennyit kell hozzátenni – summázta.

Az igazgató elárulta: már felmérték a károkat, a szakemberek is szemlézték a helyszínt, hogy felkészüljenek a bonyolult műveletre. A kupola kijavítása nehéz feladat – szögezte le –, ám biztosan megvalósítják, reményeik szerint még ez év végéig. Az igazgató szerint rajtuk nem múlik és amennyire lehet, sürgetni is fogják a munkát, hogy az obszervatórium, amely egy 20. századi, valamint egy 19. századi csillagászati távcsövet is őriz, ne szenvedjen további károkat az időjárási körülmények miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában