Kalocsa

2018.10.31. 09:54

Helyreállítják a vihar tépázta Csillagdát

A városon nyár végén, ősz elején átsöprő viharok közül kettő is károkat okozott a Kalocsai Szent István Gimnázium tetején mintegy 140 éve álló történelmi obszervatóriumban (a létesítményt hagyományosan az eredeti, „Csillagda” néven emlegeti a közbeszéd), és a bádogtető egy részében.

Gábor János

A helyreállítást egyrészt a viharkárra kötött biztosításból, másrészt a tankerület támogatásával, önerőből végzik el, csak a tető esetében mintegy 1,5 millió forintból. Magával a csillagvizsgáló kupolájával csak később tudnak foglalkozni – ez előreláthatólag bruttó kilencmillió forintból renoválható.

– Erre nagyon-nagyon nehéz szakembert találni, mert bádogozáshoz értő személy kell hozzá, aki ács is, de már van kivitelező – erősítette meg kérdésünkre Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója, hozzátéve, hogy a szerződéskötés előtt állnak a munkát végző mesterrel. – Egyelőre csak a tetőn dolgoznak majd, és az őszi szünetben be is fejezik. A következő munkával, a Csillagda helyreállításával még várunk, mert egyelőre nem tudjuk, hogy a biztosító mekkora összeget állapít meg, így azt sem, hogy a tankerületnek ehhez mennyit kell hozzátenni – summázta.

Az igazgató elárulta: már felmérték a károkat, a szakemberek is szemlézték a helyszínt, hogy felkészüljenek a bonyolult műveletre. A kupola kijavítása nehéz feladat – szögezte le –, ám biztosan megvalósítják, reményeik szerint még ez év végéig. Az igazgató szerint rajtuk nem múlik és amennyire lehet, sürgetni is fogják a munkát, hogy az obszervatórium, amely egy 20. századi, valamint egy 19. századi csillagászati távcsövet is őriz, ne szenvedjen további károkat az időjárási körülmények miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában