Bács-Kiskun

2018.10.10. 11:30

Félmillió alá csökken a megye lakossága 2020 elejére

2020. január elején Bács-Kiskun megye lakossága valószínűleg félmillió alatt lesz.

Barta Zsolt

Tavaly január 1-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 508 017 lakost számlált a megyében. Ez az idei év elején 505 602-re csökkent. Tavaly 2415-tel lettünk kevesebben, az idei tendencia sem szívderítő, 1390-nel vagyunk kevesebben a megyében, mint tavaly Szilveszter napján. Az idei első hat hónap során 3652 lakos hunyt el, ezt a számot azonban a születések az idén sem tudták kiegyenlíteni. Azaz kevesebb újszülött látta meg a napvilágot, mint amennyi temetési szertartást rendeztek. A babák száma 2262 volt június végéig.

A megyében nem jobb, de nem is rosszabb a helyzet mint az országban. A családok sok esetben egyetlen csemetét vállalnak, miközben minimum kettő kellene ahhoz, hogy a jelenlegi népesedési tendencia megváltozzon. Az elmúlt 38 évben mintegy 800 ezer fővel csökkent az ország lakossága. Ez kétszer annyi, mint Magyarország II. világháborúban elszenvedett embervesztesége.

A házasságot kötők száma jelentősen nem változott a tavalyi évhez képest. A boldogító igent 1102 pár mondta ki Bács-­Kiskunban.

Bár a megyében félmillióan laknak, a létszámhoz képest nem túl jelentős azoknak a száma, akik alkalmazottként keresik a kenyerüket. A KSH összesen 131 ezer bejelentett dolgozót regisztrált. Emellett valamivel több, mint 80 ezer önálló vállalkozóról is tud a hivatal. A vállalkozók jelentős száma önfoglalkoztatónak számít.

A versenyszférában a fizikai dolgozók átlagosan nettó 153 ezer forintot visznek havonta haza, míg az állami szférában 124 ezer forintot. A versenyszférában éppen 100 ezerrel többet keres egy diplomás szakember mint a szakmunkás. A költségvetési területen egy értelmiségi dolgozó 208 ezer forintot keres havonta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában