Orgovány

2018.08.05. 12:07

Önkéntesek munkálkodnak Orgoványon

Múlthét vasárnaptól most vasárnapig segítik az orgoványi rászorulókat az Agapé Szolgáló Tábor önkéntesei. Az önkéntesek minden évben más település lakóinak életét könnyítik meg. Idén a helyi önkormányzat jelezte a tábort szervező alapítvány felé igényét, és rövid előkészítő munka után először érkeztek a segítők Orgoványra.

Horváth Péter

Ha kell, kerítést festenek, de ha arra van szükség, ablakot is pucolnak az önkéntesek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Az agapé görög szó, jelentése feltétel nélküli szeretet. Ennek szellemében rendezte meg közösen az orgoványi önkormányzat és a Feltétel nélkül Alapítvány egyhetes Agapé Szolgáló Táborát. A tábor lényege, hogy az alapítvány önkénteseivel minden évben egy választott település rászoruló – idős, beteg, mozgásában korlátozott – lakóinak segít a legkülönbözőbb ház körüli teendőkben. A segítségnyújtás formája sokrétű: a rendrakástól a lakáson belüli és kívüli festésen át a fűnyírásig, favágásig számos munkaterületet felölel. A tábort minden esetben az adott település önkormányzatával közös egyeztetést követően rendezik meg. Az orgoványi tábor szervezési munkálatait Gál Szilvia polgármester és Ficsor Donát alpolgármester koordinálta az önkormányzat részéről.

Az alpolgármester elmondta, hogy az egy heti segítő jelenlét mintegy három hónapos egyeztetés eredményeként valósult meg. A polgármester javaslatot kért a településen működő minden, rászorulókkal kapcsolatban álló szervezettől a helyi lakosok azon köréről, akinek szolgálatot tehet a közel hatvan fiatal önkéntes az egy hét során. Ezen túl szórólapokat helyeztek el a postaládákba, és a legnagyobb közösségi portálon is felhívást tettek közzé, hogy jelentkezzen mindenki, aki szükségét érzi a segítségnek.

Csakúgy, mint az elmúlt tíz évben, az alapítvány önkéntesei Orgoványon is a kisebb eszközigényű munkákban tudtak segíteni. A településen csaknem ötvenen kértek különböző segítséget, favágást, illetve a kivágott fák felvágását, gazolást, bokorirtást, kerítésfestést és ablaktisztítást. Az egy hétben angol és német nyelvi klubok is indultak az önkéntesek vezetésével. A nyelvi mini táborban négy csoport indult, kezdő és haladó mindkét nyelvből.

Ficsor Donát alpolgármester szerint a tábor fontos tanulságokat hordoz a település közössége számára.

– Nem gyakori, hogy feltétel nélkül segítünk a környezetünkben élőkön, azonban ez a tábor felhívja a figyelmünket arra, hogy ennek nyomán mi is ezt tegyük, s egyben közösséget is formál – mondta az alpolgármester.

A tábor és az alapítvány vezetője, Perjesi István baptista lelkész elmondta, hogy a táborok egy hete sok esetben maradandó hatású a közösségek életében: több településen felvették a segítő hozzáállást, és továbbra is segítik a helyi közösségek tagjaikat. Az önkéntes segítők főként fiatalok, akik könnyebben tudják szabaddá tenni magukat a nyári szünet idejére, de számos dolgozó önkéntes is részt vesz a táborokban, akik rendes szabadságukat szentelik a segítő tevékenységnek. Perjesi István hangsúlyozta, hogy a tábor az önkénteseket a feltétel nélküli szolgáló életre is megtanítja egyben, ami hidat képez a különböző korosztályok között, segítve a megismerést, ezáltal egymás megértését. A táborvezető örömmel jegyezte meg, hogy ritkán találkozik olyan fogadókészséggel, mint amilyet az orgoványiak mutatnak.

Az orgoványiak közül az iskola angoltanára mellett a középiskolás Oláh Milán jelentkezett önkéntesnek, aki először vett részt ilyen jellegű eseményen. A fiatalember elmondta, hogy segíteni vágyott szülőfaluja rászorulóin, ezért döntött az egyhetes önkénteskedés mellett. Számára örömöt és egyben kihívást jelent az egy hét segítés, és nagyon jól érzi magát az agapésok befogadó társaságában. Milán, elmondása alapján, a későbbiekben keresni fogja az ilyen lehetőségeket.

Ha kell, kerítést festenek, de ha arra van szükség, ablakot is pucolnak az önkéntesek
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Az önkormányzat az iskola tantermeiben szállásolta el az önkénteseket, ahol az étkezési és fürdési lehetőség is biztosított számukra.

A munkálatokat reggeltől kora délutánig végzik a segítők a szükséget szenvedők otthonaiban, majd mindennap közös istentiszteletre hívják Orgovány lakóit a község főterére. Az utolsó estén a segítők végigjárják azokat a helyeket, ahol hét közben megfordultak. A tábor lakói vasárnapig nyújtanak segítő kezet az orgoványiaknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában