kiskunmajsa

2018.06.22. 12:23

Péter bácsi 60 év után főhadnagy lett újra

A 92 éves Losonczi Péter, több mint hatvan év múltán, visszakapta rendfokozatát.

Tapodi Kálmán

Péter bácsi 1956 őszén katonaként előbb Debrecenben, majd Szolnokon, a hadkiegészítő parancsnokság kötelékében szolgált, főhadnagyi rendfokozatban. Kádár János és támogatói a Tisza-parti a városban készítették hatalomba kerülésüket. A katonatiszteket tiszti esküre hívták. A fiatal majsai főhadnagy azonban kijelentette: „a törvényes kormány Budapesten van, ami pedig Szolnokon történik, az nem más, mint egy puccs.”

Losonczi Péter Nagy Imrét és törvényes kormányát kívánta szolgálni, és azt mondta: a szovjetek menjenek haza. Ezért majdnem agyonlőtték. A főhadnagy ezt követően el tudott menekülni Szolnokról, és szülőhelyén, Kiskunmajsán bujkált éveken keresztül, miközben megfosztották tiszti rendfokozatától, és honvéddé minősítették.

– Édesapám fegyveres harcban sosem vett részt. Miután már nem volt veszélyben, évekig akkor sem kapott munkát – sorolta többi között lánya, Bába Józsefné, aki a hatályos Honvédelmi Minisztériumi utasításban foglaltakra hivatkozva, kezdeményezte édesapja rehabilitálását és eredeti rendfokozatának helyreállítását.

– Édesapám az első Orbán-kormány időszakában már benyújtott egy hasonló kérelmet, ám az akkor nem járt eredménnyel – közölte Bába Józsefné, akinek tavaly benyújtott újbóli kérelmét támogatta Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője is.

A család örömére, nemrégiben megérkezett az értesítés: a kérelem meghallgatásra talált, és a 92 esztendős Losonczi Péter becsületét helyreállították, és visszakapta főhadnagyi rendfokozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában