Kecskemét

2018.06.04. 07:00

Jobban fogynak a megyei autópálya-matricák

Nemrég kampányt indított a kecskeméti önkormányzat, melyben arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az M5-ös autópálya használatával – vállalható költségek mellett – ki lehet kerülni a városi dugókat, ezzel kiszámíthatóvá lehet tenni a reggeli és délutáni csúcsforgalomban a közlekedést, és időt is meg lehet takarítani.

Hraskó István

Az autópálya használatával időt is megtakaríthat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Az Auchantól, Petőfivárostól például a déli iparterület (a Kecskemét–Nyugat és a Kecskemét–Dél fel-lehajtók használatával) akár tíz perc alatt is elérhető, míg a városon keresztül fél órán át is tarthat az út, még ha pár kilométerrel rövidebb is. A megyei éves autópálya-matrica ára 5 ezer forint, azaz egy munkanapra vetítve körülbelül 20 forint kiadásnak felel meg.

A dugóban való araszolgatással elfogyasztott üzemanyag ennél nagyobb költséget jelent. A Kecskeméti Városfejlesztő Kft. nemrég bekérte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.-től az M5 autópálya megyei szakaszára vonatkozó matricavásárlások adatait. A D1 kategóriában (ide tartoznak a motorkerékpárok és minden, legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi) tavaly január 1. és május 11. között 40 ezer 177 matricát vásároltak, idén ugyanebben az időszakban közel 5 ezer darabbal több fogyott, egész pontosan 45 ezer 051 darab.

Az autópálya használatával időt is megtakaríthat
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– A számok jól tükrözik egyrészt az M5-ös autópálya iránti igény növekedését, illetve magukban foglalhatják a Kecskemét 4.0 városi infrastruktúra-fejlesztés munkacsoport által kezdeményezett, M5-ös autópályát népszerűsítő kampány kedvező lakossági fogadtatását. Mindenképpen kedvező folyamatnak értékelhetjük az autópálya kihasználtságának növekedését, ami hozzájárulhat a város belsőbb területei forgalmi zsúfoltságának mérsékléséhez, ezen keresztül pedig a gépjárműforgalomból származó légszennyezés csökkentéséhez – mondta el dr. Homoki Tamás alpolgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában