Kecskemét

2018.06.14. 12:02

Földi célpontra lőnek a Gripenek

Negyedszer vesznek részt a Magyar Honvédség JAS-39 Gripen vadászrepülőgépei a svédországi ­Légi fölény elnevezésű éleslövészeti gyakorlaton. A mostani mérföldkőnek számít, ugyanis a levegő-levegő feladatok mellett először alkalmaznak a magyar Gripenek levegő-föld élesfegyverzetet.

Hraskó István

A Magyar Honvédség Gripenjei és a kijelölt, közel hatvanfős állomány múlt héten települt ki az Európai Unió legnagyobb kiterjedésű lőterének repülőterére, az északi sarkkörtől 100 kilométerre található Vidselbe. Hétfőn megkezdődött az éles végrehajtás – közölte a Honvedelem.hu.

A gépágyúlövészet során a pilóták egy repülőgép által vontatott célzsákra lőttek rövid, tizes sorozatokat. A zsákban egy speciális akusztikus érzékelőegység van elhelyezve, ami tízméteres sugáron belül lehetővé teszi annak meghatározását, hogy milyen közel és milyen irányban haladtak a gépágyú 27 milliméteres lövedékei.

Az első két nap minden az előzetes terv szerint zajlott, a svéd fél és Ugrik Csaba dandártábornok, a kitelepült magyar kontingens parancsnoka is jóra értékelte a feladatok végrehajtását, és külön gratuláltak azoknak az ifjú pilótáknak, akik először hajtottak végre éleslövészetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában