Bács-Kiskun/Budapest

2018.04.23. 20:00

Tizennyolc megyei szakmunkás-jelölt küzd a szakmák országos versenyén

- Olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van, ahol minden fiatal kezébe jut egy értékes szakma vagy hasznos diploma - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Hungexpón, a XI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

Barta Zsolt

A jelen lévő diákoktól azt kérte, „építsük fel közösen azt a Magyarországot”, ahová mindig vissza lehet térni. A magyaroknak ugyanis mindenért meg kell küzdeniük, a saját szakembereikért, fiataljaikért és jövőjükért is – fogalmazott Orbán Viktor. Parragh László az országos kamara elnöke elmondta: a szakmák ünnepét 11 éve rendezik meg, az első alkalommal 15 szakmát mutattak be, a hétfőn kezdődött megmérettetésen már 43 szakma versenyez három napon át a Hungexpo területén. Ismertette: idén több mint hétezer diák jelentkezett, közülük 236-an jutottak a végső versenybe, ahol 108 oktatási intézmény képviselteti magát. A határon túlról négy versenyző és négy iskola van jelen Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból, illetve a Felvidékről.

Bács-Kiskunból tizennyolc döntős szakmunkás-jelölt diák harcolta ki azt, hogy bekerüljön a Szakma Sztár Fesztivál döntőjébe. Tavaly három első helyezett, öt második, és egy harmadik helyezést értek el a megye diákjai. Kérdés, hogy most a 18 tanulónk közül mennyien tudnak fellépni a dobogó valamelyik fokára.

Kecskemétről a Kandó és a Gáspár középiskolákból 11 diák öregbíti a megyeszékhely jó hírnevét. Innen két szoftverfejlesztő-, négy szerszámkészítő-, két szárazépítő-, egy mechatronikai technikus, egy kőműves és egy festő, mázoló diákért izgulhatnak a társak, a barátok és a diákok tanárai.

A bajai SZC Jelky András iskolából 5 középiskolás esélyes az érmek valamelyikére. Innen négy faipari technikus kezdett bele a remekműveik elkészítésébe hétfőn délelőtt. Közülük minden bizonnyal lesz olyan, aki éremmel tér haza. Illetve egy asztalos mutatkozott be. A Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolából egy diák az eladó szakmában mutatja meg mennyit is sajátított el az intézményében. A kiskőrösi Wattayból szintén egy diák, asztalos szakmában küzd a pontokért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában