Szank

2018.04.04. 11:30

Minden adomány hatalmas segítség a szanki családnak

Hétfőre virradóra teljesen kiégett egy családi ház Szankon, az épület lakhatatlanná vált. A község összefogott, hogy segítsenek a bajba jutott családon.

Tapodi Kálmán

Az udvarra kihordott használati tárgyak, kormos falak emlékeztetnek a hétfői tragédiára a Kossuth utcai családi háznál. Még az utcán is vannak megégett maradványok, de benézve a lakóház ablakán, látni, hogy a Bárkányi család otthona teljesen lakhatatlanná vált a tűzvészben.

Négy embert szállítottak onnan kórházba füstmérgezéssel, de szerencsére már mindegyiküket kiengedték. Mint a helyszínen megtudtuk: a feleség a karján sérült meg és égési sérüléseket is szenvedett, amikor menekült a tűz elől.

A háromgyermekes családot sokan ismerték, a családfőt – aki buszsofőr volt – már régebben leszázalékolták. A tragédia hírére összefogott a község, tegnap délelőtt is két jókora szatyor adomány lógott a kerítésre akasztva. Az idegeneket egy csaholó házőrző fogadta, de a kutya hiába tekingetett a bejárati ajtó felé, nem jött ki a házból senki.

A helyszínen ott tartózkodott Varga Ferencné alpolgármester, aki kiderítette, hogy éppen orvosi vizsgálaton vannak a családtagok. Elmondta: a tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen és még kárfelmérés sem történt. A családnak ugyan volt biztosítása, de nem tudni, hogy az esetleges kártérítés mire lesz elég.

A Kossuth utcai otthon teljesen kiégett a tűzvészben Fotó: Tapodi Kálmán

Mindenesetre már hétfőn összeült egy válságstáb – amit Patkós Zsolt polgármester, Varga Ferencé és Vincze Jánosné jegyző alkottak –, hogy felmérjék, miként tudnának leggyorsabban segíteni a fedél nélkül maradt családon, akikkel mindezekről egyeztettek.

– A család elszállásolása volt a legfontosabb kérdés, ezért felajánlottuk az önkormányzat által működtetett Zank Vezér szállót, de mint elmondták, megoldják a lakhatást rokonok, ismerősök segítségével. Ruhákat, törölközőket, alapvető élelmiszereket adtunk nekik, mert mindenük odaveszett. Természetesen a továbbiakban is megadunk minden segítséget a romok eltakarításában is – mondta el Patkós Zsolt, aki hozzátette: az önkormányzatnak van tartaléka a rendkívüli helyzetekre, de a támogatásról a képviselő-testületnek kell soron kívül döntenie.

Az önkormányzat kezdeményezte a pénzadományok gyűjtését és a község több boltjába urnákat helyeznek ki, hogy így is segítsék a Bárkányi családot. Az újrakezdéshez viszont nagyon sok támogatásra lesz szükség, hiszen a bútoraik és ruháik is odavesztek a családnak. A statikai felmérések során majd eldől, hogy milyen munkákat kell elvégezni a házon, de biztosan szükség lesz majd építőanyagokra és különféle szakipari munkákra.

– A családot tegnap éjszakára befogadták, de nem élhetnek napról napra így. Most jött a hír, hogy egy tanyát is felajánlottak nekik, ahol meghúzhatják magukat. Reméljük, hogy létezik olyan vállalkozó, aki önzetlenül, pénz nélkül is segítene lakhatóvá tenni azt a házat. Nagyon jó lenne! – bizakodott Varga Ferencné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában