Kiskunhalas

2018.04.06. 17:30

Még lehet szavazni a díjra jelölt halasi roma tanárnőre

A hétköznapi roma „hős” elismerésre jelölték másik tíz társával együtt a kiskunhalasi Köves Ágnest, aki a jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában tanít. A közönség szavazhat, hogy a tíz jelölt közül ki nyerje az 2018-as Aranypánt-díjat. Szavazni április 7-én 13 óráig lehet.

Pozsgai Ákos

Köves Ágnes

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az elkövetkezendő hétvégén, a Nemzetközi Roma Nap előestéjén, szombaton, Budapesten, a Roma Sajtóközpont és a roma civil szervezeteket tömörítő Állandó Roma Értekezlet idén negyedik alkalommal adja át az év hétköznapi roma hősének járó Aranypánt-díjat.

Köves Ágnes
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Pozsgai Ákos

Magyarországot olimpiai bajnok sportolókként, világhírű zenészekként, vagy a dolgukat tisztességesen végző, hétköznapi hősökként a romák is naggyá teszik. Rendkívüli körülmények között vagy épp hétköznap, szabadságküzdelmekben vagy a munkában, a romák hosszú századok óta részei és alakítói a magyar történelemnek, kultúrának. A hétköznapok hősei ők, akik szebbé, élhetőbbé teszik az országot, ugyanúgy, mint bárki más. Ahogy a nemrégiben elhunyt költő, Kovács József Hontalan fogalmazott: kettős aranypánt van a homlokukon, az egyik a magyarságuk, a másik a cigány kultúra – olvasható a szavazásra buzdító felhívásban, amely hétfőn indult.

A tíz jelölt között ebben az éven ott van a kiskunhalasi Köves Ágnes is, aki Halason született egy ötgyermekes oláhcigány családba. Mind az öten lányok és minden lányból mára diplomás ember lett.

Ágnes tanítóként remekül kamatoztatja otthonról hozott, szereteten, elfogadáson, partnerségen alapuló életszemléletét. Tanulási problémás diákjairól sem mond le, többségüket, érettségit adó középiskolákba juttatja. Tanítványai közül többen a pécsi Gandhi Gimnáziumban érettségiztek sikeresen. Ágnes a tanítás mellett a tanulást sem hagyta abba és időközben mesterdiplomát szerzett a Pécsi Egyetemen romológia és pedagógia szakon. Képviselő tagja a Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak, és több felzárkóztató program szakmai mentora.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában