Felső-Kiskunság

2018.04.08. 20:00

Még csoportosan vetélkednek az arénákban a túzokkakasok

A hideg, havas márciusi időjárás következtében kicsit késve kezdtek násztáncba a túzokkakasok a felső-kiskunsági pusztákon, de már látványos vetélkedés folyik a dürgőhelyeken.

Petőfi Népe

Túzokkakas a Felső-Kiskunságban

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

A túzokok dürgése jellemzően március közepétől veszi kezdetét, legalábbis a dürgésnek az a fázisa, ami már a madarak viselkedésében is megmutatkozik. A kakasok külső jegyeinek megváltozása – azaz a nászruha kialakulása és a bajusztollak növesztése ugyanis már a téli hónapokban megindul –, hogy tavaszra teljes pompában virítsanak – tudtuk meg Lóránt Miklóstól, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelőjétől.

A Túzok Life projektkoordinátora azt is elmondta, hogy a telelés meghatározó a túzokok életében a későbbi rivalizálás szempontjából, hiszen csak a legjobb fizikai állapotban lévő, legrátermettebb kakasok léphetnek az arénába. Nem meglepő, hogy az idei márciusi tél kicsit visszább vetette a kezdeti lelkesedést, és a telelőhelyek tápanyagban gazdag repcevetései visszacsalták a madarakat, hiszen nem kockáztathatták, hogy a hideg időjárás miatt idő előtt legyengüljenek.

Túzokkakas a Felső-Kiskunságban
Forrás: Petőfi Népe | Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

– A kakasok idén március 25. után nagy létszámban jelentek meg a központi dürgőhelyeken, ahol hosszabb-­rövidebb ideig tartózkodnak. A napokban 20–40 példányos csoportok vetélkedése volt megfigyelhető egy-egy ilyen arénában, míg a tyúkok 40–60 példányos csoportokban, külön mozognak a környező gyep- és szántóterületeken, alaposan felmérve a dürgő- és költőhelyek állapotát. Áprilisra már némileg rendeződnek az erőviszonyok és a legtöbb kakas elkülönülten pózol a tyúkok előtt, akik a párzást követően április második felében rakják majd le tojásaikat – részletezte a madarak életét a szakember. – Mivel a túzok mezőgazdasági környezetben, talajon fészkel, a költések megsemmisülésének nagyon nagy esélye van. A pótköltések miatt a kakasok dürgése egész májusban, sőt még június elején is megfigyelhető, hiszen nem szalaszthatják el egy esetleges második vagy akár ­harmadik próbálkozás lehetőségét.

A márciusi tél kissé megzavarta a madarak viselkedését, ám az olvadás után már szinte semmi nem állhat a szaporodás útjába, így a túzokok aktivitása érezhetően megnőtt a napokban.

Hol láthatunk túzokot?

A Kiskunságban mintegy 600–650 példány túzok él, így a túzokkal való találkozás nem olyan reménytelen esemény, mint amilyennek elsőre tűnik. A központi nagy dürgőhelyek látogatása a madarak zavarásának elkerülése miatt csak szakvezetés keretében történhet, de a Kiskunsági Nemzeti Parkban és annak környékén számos lehetőségünk van találkozni Európa legnagyobb testtömegű madarával.

A Kiskunság legjelentősebb túzokdürgőhelye Kunszentmiklós külterületén található, így a térségben járók nagy eséllyel megpillanthatják őket. Akik pedig Bugyi településről Kunpeszér felé tartanak, kis szerencsével a műútról is megfigyelhetik a túzokok tavaszi násztáncát, ami a világ egyik legnagyobb élményt nyújtó természeti jelensége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában