KISKUNMAJSA

2018.04.05. 14:00

Letették az új óvoda alapkövét Majsán

Két új óvoda építését tervezik Kiskunmajsán. A Fő utcai intézmény alapkövét szerdán elhelyezték és remélik, hogy még idén átadhatják az épületet.

Tapodi Kálmán

Az alapkövet szerdán letették, kezdődhet a Fő utcai óvoda építése

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

– Az óvodák építése a kezdetektől elsőbbséget élvezett a városfejlesztési terveink során – hangsúlyozta Ábrahám-Fúrús András polgármester a szerdai alapkőletételi ünnepségén. A majsai városvezető arról is örömmel számolt be, hogy szinte minden olyan elképzelésük nyert a Területi és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül, melyekre pályáztak. Így indulhat hamarosan az óvodaépítés mellett a városközpontot átalakító zöld város program és a záportározó kialakítása.

A polgármester szólt az óvodaépítések előzményeiről, hiszen először egy óvoda­komplexum építésében gondolkodott a városvezetés. A régi épületek újítgatásának ugyanis nem látták további értelmét. Az előbbi elképzelést végül elvetették és úgy döntöttek, hogy a régi óvodaépületek helyén építenek újakat. A törvényi előírások betartásához azonban kicsi lett volna a régi óvodák területe, így a szomszédos ingatlanokat megvásárolta a város.

Az alapkövet szerdán letették, kezdődhet a Fő utcai óvoda építése
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Tapodi Kálmán

– Reméljük, hogy ez az új, korszerű óvoda is legalább száz évig szolgálja a várost, mint ahogyan azt tette az elődje is – fogalmazott Ábrahám-­Fúrús András.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke arról a folyamatról szólt, amivel a lehető legjobb helyekre kerülhetett a megye rendelkezésére álló 63 milliárd forint fejlesztési keretből. Mint elmondta: a megye támogatásával benyújtott 400 pályázatból 390 pozitív elbírálásban részesült, míg tízről folyamatban van a döntés.

– A településektől kértünk egy sorrendet a pályázati céljaikról és a majsaiak az óvodát tették az első helyre. Kiskunmajsán most mintegy húsvéti ajándékként kezdődhet az építkezés és remélhetőleg még idén karácsonyi ajándékként beköltözhetnek az új épületbe az óvodások – mondta Rideg László.

– „A gyermek az öröm, a reménység. Gyenge testében van valami világi, ártatlan lelkében valami égi, egész kedves valója olyan nekünk, mint a tavaszi vetés: ígéret és gyönyörűség.” – idézte Gárdonyi Géza szavait Erdélyi Ferencné óvodavezető, akinek köszöntőjét is elhelyezték az időkapszulában, amit ünnepélyes keretek között helyeztek a földbe. A fémhengerbe a tervrajzok, helyi hetilapok és egyéb dokumentációk mellett a négy óvodai csoport névsora és az óvodások rajzai is bekerültek.

Az óvodások az ünnepség végén lufikat engedtek a magasba
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Tapodi Kálmán

Az alapkő elhelyezése után az ovisok – akik versekkel és énekekkel is színesítették a rendezvényt – levegőbe engedett lufikkal is ünnepeltek.

Helybeli cég építheti az alsó ovit

A Fő utcai óvoda – amit csak alsó oviként ismernek a városban – új épületére 368 millió forintot fordíthat a pályázaton elnyert támogatásból a város. A megyei pályázat kiírása óta jelentős építő­anyagár-emelés volt, így meglehetősen szűk lett a keret mindkét új óvodánál. A Fő utcai óvoda építési költségei­re 127 millió forint volt a pályázati fedezet, de a legkedvezőbb ajánlatot tevő cég, a kiskunmajsai Lanba Kft. is nettó 135 millióra taksálta a költségeket. A különbözetet az önkormányzat saját forrásból biztosította, így megkötötték a kivitelezési szerződést. A Bajcsy utcai óvoda építésénél a pályázat beadásakor 132 millió forinttal kalkuláltak, de a legkedvezőbb ajánlat is közel harmincmillió forinttal több volt. Ott nem hirdettek nyertest a közbeszerzési pályázaton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában