KISKUNFÉLEGYHÁZA

2018.04.12. 11:30

Egy év alatt megújul a Kiskun Múzeum

Egy évre bezárta kapuit a látogatók előtt a Kiskun Múzeum azért, hogy megújulhasson. Jövő tavasszal azonban 21. századi modern körülmények, új kiállítások várják az érdeklődőket. A felújításokról a napokban tartottak sajtótájékoztatót.

Vajda Piroska

A múzeum egykor a Kiskun Kerületi Kapitányság székháza volt, az épületben 1942-ben nyílt meg az első kiállítás

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Két sikeres pályázatnak köszönhetően mintegy 105 millió forintból újulhat meg a 116 éves Kiskun Múzeum több épülete és kiállítása – tájékoztatta lapunkat Mészáros Márta igazgató. Elmondta, az egyik sikeres pályázatuk turisztikai fejlesztésekre épül. A Malmok útján című projektet öt partnerrel közösen valósítják meg, melyek mindegyike büszkélkedhet valamilyen malommal. Így Kiskunfélegyháza mellett Hódmezővásárhely, Ópusztaszer, Kikinda, Félegyháza szerb testvérvárosa, illetve a szintén szerbiai Orom települések csatlakoztak a pályázathoz.

A múzeum egykor a Kiskun Kerületi Kapitányság székháza volt, az épületben 1942-ben nyílt meg az első kiállítás
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Vajda Piroska

– A projekt során teljesen megújul a Kiskun Múzeum udvarán álló Pajkos-Szabó-féle szélmalom. Sőt kiállítótér is lesz a benne, ahol bemutatják a félegyházi szélmalmok történetét, és különféle malomszerszámokat is. A felújításhoz különböző programok is kapcsolódnak majd. A Kiskun Múzeumban tudományos konferenciát rendeznek a malmokról, de lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok és kiállítás is. A cél, hogy minél több ember ismerje meg a Malmok útját – részletezte az igazgatónő.

A másik sikeres pályázatnak köszönhetően úgynevezett látványraktárat létesítenek, ahol több, eddig kiállításra nem került tárgyat is bemutatnak. Így például látható lesz a néprajzi gyűjtemény nagy része, amely több mint 16 ezer tárgyat tartalmaz. Ezeket jelenleg egy régi raktárépületben tárolják. Van köztük szekér, halottaskocsi, eke, csónak, kovácsműhely darabjai, háztartáshoz, földműveléshez, állattartáshoz használatos eszközök, melyeket az épület felújítása után modern környezetben, egyedi megvilágítással, tematikusan csoportosítva láthat majd a nagyközönség. A látványtár megvalósításának célja továbbá az élethosszig tartó tanulás támogatása, a szakmák, ipari és kézművesmesterségek népszerűsítése – hangsúlyozta Mészáros Márta. Azt is elmondta, emellett a múzeum kőzet- és fegyvergyűjteményét is a nagyközönség elé tárják.

Az igazgatónő arról is beszámolt, hogy a múzeum megújításával párhuzamosan – a pályázatok megvalósítása mellett – a múzeum más területeit is átrendezik, így lebontják az emeleten berendezett 25 éves helytörténeti kiállítást. Így az emeleti helyiségekben raktárak lesznek, itt kap helyet a könyvtár, a fotótár, a történeti és dokumentumtár, a kutató­szolgálat, a régészeti iroda, a gyűjteményfeldolgozó és a restauráló műhely is. A kiállítások a földszinten kapnak helyet. Így például az új múzeumtörténeti tárlat, valamint a régészeti kiállítás, amely a jelenlegi díszteremben a 18. század elejéig terjedő időszak feltárásainak leleteit tárja a látogatók elé.

Mészáros Márta azt is elmondta, bár a múzeum most zárva tart, a Petőfi- és a Móra-emlékház a szokott rendben várja a látogatókat, illetve a kutatószolgálat is működik.

A 21. századba lép az intézmény

A felújításokkal párhuzamosan komoly informatikai fejlesztést is megvalósítanak a Kiskun Múzeumban. Dr. Knipl István régész elmondta, a jövőben a legmodernebb technológia segíti a látogatókat a kiállítások megismerésében. Az úgynevezett qr-kódos rendszernek köszönhetően hang- és szöveges tájékoztatást kaphatnak a mobiltelefonjaikon keresztül a láto­gatók. Ehhez nem kell mást tenniük, csak csatlakozni a múzeum wifihálózatára, melynek révén sokkal bővebb ismereteket kaphatnak, mint amit a tárgyak mellé kiírtak. Lehetőség lesz egy-egy tárgy történetét is elolvasni, meghallgatni, vagy megnézni a régészeti feltárásokon készült videófelvételeket. Akár több nyelven is.

Természetesen, igény esetén továbbra is lesz csoportos tárlatvezetés, ám az új informatikai rendszer lehetővé teszi az egyéni kiállításlátogatást. Akinek nincs mobiltelefonja, azoknak biztosítják a szükséges informatikai eszközöket – tette hozzá a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában