Solt

2018.03.04. 11:30

Naponta 12 ezer jármű halad át az 52-es főút Soltot átszelő szakaszán

Évtizedes probléma a Solton átdübörgő tranzitforgalom. Az elkerülő út megépítésére ez idáig már több próbálkozás is volt, ám egyik sem bizonyult eredményesnek.

Lencsés P. Anna

Fotó: Gulyás Sándor

Az elkerülő út ügye legutóbb a közmeghallgatáson került újra felszínre. A legnagyobb tranzitforgalmat a várost átszelő 52-es számú főút kissolti része bonyolítja le, a felmérések szerint az említett szakaszon 12 ezer jármű halad át naponta.

– Az állandó dübörgés, a mindent átjáró kipufogógázok tönkreteszik a zöldnövényzetet, rongálják az ingatlanok állagát. Akadnak olyan részek, ahol már a kertek is használhatatlanná váltak a környezetkárosító anyagok miatt – állítják a lakók.

A város mentesítésére, a tranzitforgalom elvezetésére a 2000-es évek elején már megszülettek a tervek. Az elkerülő út, amely a várost északról kerülve az 51-es főutat kötötte volna össze az 52-es és 53-as utakkal, építése 2003-ban elkezdődött, ám rövidesen abba­ is maradt. Kalmár Pál polgármester tudomása szerint jelenleg nincs tervben a Soltot elkerülő szakasz megépítése, a megoldást, melyre még éveket kell várni, a M8-as autópálya jelenetheti majd.

A hatalmas tranzitforgalom az ingatlanokat, a kerteket is megviseli Fotó: Gulyás Sándor

– A Kissolton áthaladó teherforgalom jelentős része a Pentele hídon keresztül érkezik a városba. Várhatóan a hídhoz csatlakozó autópálya megépítése 2022-ben megkezdődik, és ez az új út valószínűleg levesz majd annyi forgalmat a kissolti útszakaszról, hogy a probléma megoldódik – tette hozzá a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában