Bács-kiskun

2018.03.08. 16:12

Mikroszkóppal vizsgálják a rügyeket

Nem merek jósolni a múlt heti fagy után. A Pék-tónál éjfél után 30 perccel –22,9 Celsius-fokot mutatott a hőmérő egészen reggeli fél hétig múlt csütörtökön – mondta el Kiss Sándor, a Tabdi­ban termelő családi pincészet vezetője.

Barta Zsolt

– A pincémnél viszont –20,6 fokra csökkent a hőmérséklet, igaz, csak 60–90 percig tartott a szibériai hideg. Azaz, csak rövid ideig. 2012-ben, amikor az ültetvények jelentős része elfagyott, szintén februárban, abban reménykedtünk, hogy megússzuk. Tavaly, amikor meg attól tartottunk, hogy 50–100 százalékos kár ér bennünket, kiderült, hogy a szőlő jobban bírta, mint amire számítottunk – hangsúlyozta Kiss Sándor.

Másokat is felhívott, ők sem mernek semmit sem állítani. Az viszont látható, hogy a hétvégére akár kellemes tavaszi melegre számíthatunk. Ez is megviseli a növényt. A tavaszi munkák hirtelen feltornyosulnak, mert a szőlő gyorsan megindulhat, aki csak teheti, metszeni megy.

Kecelen a kajszi elfagyásától lehet tartani. Kornóczi János falugazdász azt mondja, hogy a gyümölcsösök megúszhatták a nagy hideget, akárcsak a szőlők. A rügyek és a szállítószövetek azonban nem tudni, hogy milyen mértékben károsodtak.

Bár mínusz 18-19 fok volt csütörtök hajnalban, ez csak négy órán át tartott. Ettől függetlenül nyugtalanítóbb, mint tavaly tél végén volt. Akkor ugyanis lélekben felkészültek arra, hogy 50–100 százalékos kár eshetett az ültetvényekben. Most viszont nem látni pontosan még a szokatlan lehűlés hatásait.

Knábel László izsáki hegybíró is ezt erősíti meg. Mint mondta, négy évtizede gazdálkodó termelők is értetlenül állnak a múlt heti esemény előtt. Az idei tél ugyanis viszonylag enyhe volt, meg sem közelítette a múlt hét elejéig a tavalyi hideget, amikor tavaly januárban gyakran esett –20 fok alá a hőmérő higanyszála. Mint mondta, beszerzett egy elektronikus mikroszkópot, amellyel csütörtökön vizsgálják majd a rügyeket, akkor többet tud mondani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában