baja

2018.03.20. 07:00

Készülnek a sebészeti ellátás fejlesztésére Baján

Két, egyenként százmilliós nagyságrendű támogatási összeget elnyert fejlesztés­ről számolt be a napokban Zsigó Róbert. A képviselő a Bajai Szent Rókus Kórház 400 millió forintot meghaladó projektjeire, valamint a Magyarországi Németek ÁMK-jának juttatandó 130 millió forintos kormányzati támogatásra irányította rá a figyelmet. Ismert igények kielégítésére érkezik támogatás a bajai intézményekbe.

Kubatovics Tamás

Forrás: baon.hu

Fotó: Kubatovics Tamás

Nem állítható, hogy új keletű korszerűsítési elképzelésekről lenne szó ezen beruházások esetében. Az MNÁMK tornaterem-építésének vágyáról már a tanévnyitó alkalmával is szó esett. Mint emlékezetes, akkor adták át az intézmény új épületét, ami az általános iskola felső tagozatára járókat szolgálja. A 460 millió forint értékű fejlesztés lezárását, egyben az épület átadását ünnepelve Csontos Attila, a német központot fenntartó közalapítvány kuratóriumának elnöke a parlamenti képviselő által kilátásba helyezett további támogatási ígéretre reagálva elmondta: nem kívánnak megállni az új épületnél, szeretnének egy tornacsarnokot építeni, valamint az intézmény képzései iránti érdeklődés a kollégiumi férőhelyek számának növelését is időszerűvé tenné.

Ennek mértékét érzékelteti, hogy öt év alatt közel 30 százalékkal nőtt a diáklétszám az iskolában, ahol jelenleg 900-nál többen tanulnak, további 140 óvodás jár az intézménybe. A tanulócsoportok számának növelését nem tervezik, évfolyamonként három osztállyal számolnak. Persze 130 millió forintból aligha lehet nagy csarnokot emelni. A mindennapos testnevelés bevezetése óta igencsak szűkösek az intézmény lehetőségei, az iskola körüli futás pedig nem lehetséges az év minden szakában. Információink szerint mintegy 300 millió forintos költségvetéssel kalkulálnak az intézményben, ehhez a német szövetségi kormánytól 500 ezer euró – azaz 150 millió forintot meghaladó értékű – támogatást nyert el a központ, a 130 millió forint pedig a közalapítványban alapítóként szerepet vállaló országos német önkormányzaton keresztül érkezik Bajára. Ennek köszönhetően a jelenlegi sportcsarnoknál kisebb területű, egy kosárlabdapályát magában foglaló tornaterem megépítésének előkészületei kezdődtek meg.

A kórházban viszont már részben folynak azok a képzések, amelyre támogatást nyert az intézmény. A szakemberek képzését, valamint Bajára csábítását lehetővé tevő támogatások mellett az egynapos sebészeti ellátás fejlesztését több mint 250 millió forint értékű eszközfejlesztéssel segítik.

Negyedmilliárd forint értékben kap eszközöket a megye déli részét ellátó egészségügyi intézmény Fotós: Kubatovics Tamás

Dr. Tóth Gábor főigazgató-­főorvos világtendenciának mondja, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek a kórházakban. Ehhez azonban olyan műtéti technikát kell alkalmazni, ami lehetővé teszi ezt, így egyszerűbben és kevesebb fájdalommal gyógyulhatnak a betegek, ráadásul erre otthon kerülhet sor, ami tovább gyorsíthatja ezt a folyamatot. A kórház sebészeti épületének ötödik emeletén kisebb átépítésre lesz szükség, a részleg minden szakmát érint majd és reményeik szerint az eszközöket hónapokon belül beszerzi az állami fenntartó. A főigazgató úgy fogalmaz: egy-egy pályázat kapcsán igyekeznek olyan szakmai anyagot elkészíteni, amire nem lehet nemet mondani, az orvosi indokoltság mellett azonban a célba éréshez a politikai oldal segítsége is szükséges.

A műtét után hazamehetnek

Négy hónapja jelentette be az egészségügyi kormányzat, hogy nyolcmilliárd forintból 18 intézményben, 20 helyszínen alakítanak ki egynapos sebészeti részleget. A rendelkezésre álló összegből 12 ezer modern eszközt is beszereznek. Az ellátási forma iránti érdeklődést fokozhatja, hogy annak finanszírozását 10 százalékkal megemelték. Hazánkban 283-féle beavatkozást lehet egynapos ellátásban végezni, például sérv-, epe-, visszér- vagy szürkehályog-műtétet, egyes nőgyógyászati beavatkozásokat, illetve bizonyos kézsebészeti műtéteket. Januári adatok szerint 2010 óta, hét év alatt 138 ezerről csaknem 300 ezerre nőtt a kórházi éjszakázás nélküli műtétek aránya. Tavaly az így is elvégezhető ellátások 82 százalékát végezték ily módon, egy évvel korábban ez még csak 41 százalékos arány volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában