Bács-Kiskun

2018.03.23. 16:30

Hátrányos helyzetűek fejlődését segíti az új megyei program

Új kezdeményezést indított útjára a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, melyről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Kecskeméten. A program célja, hogy a hátrányos helyzetűeknek fejlődési lehetőséget nyújtsanak. A következő hónapokban felmérik a hátránnyal küzdő célcsoportok igényeit, feltárják a beavatkozási területeket és beavatkozási pontokat.

Sebestyén Hajnalka

Bányai Gábor, Rideg László és Szűcs Csaba a sajtótájékoztatón

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Átfogó és hatékony kezdeményezést indított útjára a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, melyről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Kecskeméten, a megyeházán. A program célja, hogy a megyében élő hátrányos helyzetűeknek fejlődési lehetőséget nyújtsanak, általa kiemelkedjenek a mélyszegénységből. Elsődleges célcsoportjuk a nemzetiségiek és a tanyákon élők.

A sajtótájékoztatón Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a pályázati forrásból megvalósuló kezdeményezés hosszú távon nyújt hatékony segítséget a támogatásra szorulóknak. A már megszokott projektes, megbeszélős fórumoktól eltérően a program célja a hatékony beavatkozási pontok feltárása, a valós problémák feltérképezése és ezek hatékony megoldása.

Az elnök hangsúlyozta: a megye félmilliós lakosságának hat százaléka vallja magát nemzetiséginek, de valójában ennél jóval többen vannak. A tanyákon élők pedig az össznépesség 12 százalékát képviselik. Az országban Bács-Kiskun megyében élnek a legtöbben tanyán. A mintegy 36 ezer tanya országos viszonylatban is kiemelkedő szám.

Bányai Gábor, Rideg László és Szűcs Csaba a sajtótájékoztatón
Forrás: Petőfi Népe

A most elindult kezdeményezést örömmel fogadta Bányai Gábor országgyűlési képvi­selő is, akinek térségében (Kiskunhalas, Jánoshalma, Bácsalmás) nagyon sokan laknak tanyán, emellett többen a társadalom perifériáján élnek. A képviselő minden olyan lehetőséget támogatandónak tart, mely segítheti őket kiemelkedni a mélyszegénységből. Hozzátette: ma létkérdés, hogy segítsük a rászorulókat.

A sajtótájékoztató harmadik résztvevője Szűcs Csaba volt, aki a nemzetiségi részt koordinálja a projektben. Az ehhez kapcsolódó munkacsoport tegnap állt fel, melynek részleteiről adott tájékoztatást a megyei önkormányzat romaügyi tanácsadója.

A megyében nagyon sok különböző nemzetiség él, akiknek napi problémáit az adott önkormányzatok munkatársai ismerik igazán jól. Ezért fontos, hogy ezen szakembereket bevonják a most felállított nemzetiségi munkacsoportba. A tagok között megtalálhatóak a német, horvát és cigány kisebbségek is, melyek vezetőik révén vesznek részt a szerteágazó feladatokban.

A következő hónapokban felmérik a hátránnyal küzdő célcsoportok igényeit, feltárják a beavatkozási területeket és beavatkozási pontokat. A beérkező javaslatokat összegzik majd és egy, az egész megyére kiterjedő felzárkóztatási programot hoznak létre, mely a jövőben segítheti a kormány munkáját is.

A sajtótájékoztató végén Rideg László megjegyezte, bízik benne, hogy a hároméves kifutású projekt végén jelentős eredményeket érnek el a tanyákon élők, a nemzetiségiek felzárkóztatásában, valamint a nők és gyermekek helyzete is javul az esélyegyenlőség jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában