Budapest/Jánoshalma

2018.02.15. 08:47

Zenekart is alakítottak a katonák

Egykori katonatársait keresi a fővárosban élő Csordás János, aki idén együtt ünnepelné velük, hogy fél évszázaddal ezelőtt szereltek le a néphadseregből.

Pozsgai Ákos

A jeles nap alkalmából szeretné összehívni egy találkozóra a volt katonatársakat, hogy közösen elevenítsék fel a jánoshalmi laktanyában együtt töltött katonaéveket. Azokat keresi, akik 51 éve, 1967. szeptember 1-jén vele együtt vonultak be Jánoshalmára, az MN 4510 számú tüzérezred I. ütegé­be, amelyben ő híradós katonaként szolgált.

Csordás János a középiskola elvégzése után, 1967-ben „előfelvételisként” már csak 11 hónapra vonult be katonának, ők voltak az elsők, akiknek már csak ennyi időt kellett sorkatonaként szolgálniuk felsőfokú tanulmányaik megkezdése előtt. János számára így sok évtizeddel később a katonaságról már csak a szép emlékek maradtak meg, sok vicces történetre is emlékszik. Csordás János abban reménykedik, hogy szakaszának tagjai még emlékeznek rá.

Az obsitos egy Nagyoroszi közelében lévő, erdős részen tartott tüzérségi gyakorlatot is felidézett, amikor a sátrukban unatkoztak és elmentek városnézésre, ahol mindenki kedvesen fogadta őket, amikor megtudták, hogy katonák. Jól érezték magukat a városi portyán, senkinek nem tűnt fel, amikor visszaértek, hogy leléptek.

Annak idején még egy rockzenekart is alakítottak, így több időt tölthettek a laktanyán kívül. Ráadásul olyan szerencsés helyzetben voltak, hogy hangszereket és más technikai eszközöket biztosított nekik a hadsereg.

A sorkatonaságból 1968. augusz­tus 2-án szereltek le, azóta nem találkoztak egymással. Csordás János ezért szeretné, ha a fél évszázados évfordulón együtt emlékeznének a régi szép katonaidőkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában