Kerekegyháza

2018.02.03. 06:59

Szűcs Rita száműzte életéből a nejlon csomagolóanyagokat

Hadat üzent a műanyag zacskóknak és bolti csomagolóanyagoknak Szűcs Rita. A kerekegyházi családanya a környezetében élőket is arra buzdítja, fogják fogyókúrára a háztartási kuká­jukat.

Popovics Zsuzsanna

Szűcs Rita viszi a boltba tasakjait, dobozait, kosarát, hogy ne hordja haza a szemetet

Szűcs Rita egy éve határozta el, hogy drasztikusan csökkenti a háztartásukban keletkező hulladékot. Azóta textiltasakokat varr, méhviaszos kendőket készít, hogy se a bolti bevásárláshoz, se az otthoni élelmi­szer-tároláshoz ne legyen szüksége egyszer használatos műanyag zacskókra.

– Egy éve kizárólag újrahasznosított tasakokba vásárolok. Férjem is csatlakozott, sőt, a nyugdíjas édesanyámat is sikerült meggyőzni, hogy ez nem egy hóbort, hanem nagyon is hasznos dolog. A kerekegyházi üzletek eladói már megszokták, de Kecs­keméten előfordul, hogy a pénztáros a saját zacskóinkon is keresi a vonalkódot – meséli Szűcs Rita.

A zacskómentes mozgalom ötletgazdája Csonka Kata Ceglédről. A nemkellzacsko.hu internetes oldalt a Szuterén Ceglédi Önkiszolgáló Bolhapiac működteti, ilyen feliratú címke is tőlük rendelhető, ami mosható, így nem kopik, nem megy össze a használat során. A hulladékmentesítő közösség célja, hogy legyen kevesebb a forgalomban lévő, a környezetre rendkívül káros műanyag zacskókból. A nejlonok ugyanis több száz év alatt bomlanak le, és súlyosan károsítják a környezetet – szennyezik a vizeket, veszélyeztetik a vadon élő állatokat.

Szűcs Rita viszi a boltba tasakjait, dobozait, kosarát, hogy ne hordja haza a szemetet

– A nemkellzacsko felirat egy néma üzenethordozó. Csak vásárolni kell vele, hátha szöget üt az emberek fejébe, hogy miért fontos az egyszer használatos zacskók mellőzése. Nem ördöngösség, egyszerűen megszokás kérdése, hogy bevásárlás előtt végiggondolom, mire van szükségem, és milyen csomagolóanyagot vigyek magammal a boltba. A zöldségeknek, pékárunak megfelelő méretű tasakokat, a felvágottaknak műanyag dobozokat, a sok apró dolognak pedig a nagy vesszőkosarat – folytatja Szűcs Rita.

A fiatalasszony számára mondhatni szakmai ártalom a környezettudatosság, hiszen munkahelyén, a Kerekegyházi Városgazdasági Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatosaként is azon dolgozik, hogy minél tisztábbak, élhetőbbek legyenek településük közterületei, közintézményei. Odahaza szelektíven gyűjtik a szemetet, a papírt eltüzelik, a műanyagot sárga zsákban rakják a kukájuk mellé. Ásványvizet nem vásárolnak, vezetékes vizet isznak. Utazáshoz, a gyereknek iskolába flakonok helyett olyan tartós kulacsba töltik a vizet vagy teát, amiből a hő hatására nem oldódik ki műanyag.

– Egy év alatt eljutottunk oda, hogy szinte nincs kommunális hulladékunk. Az elhasználódott tárgyainkat igyekszünk kreatív módon újrahasznosítani. A lebomló szerves anyagokat, lehullott falevelet komposztálóba gyűjtjük, és szintén újrahasznosítjuk. Létrehoztam egy közösségi oldalt, ahová kizárólag kerekegyháziak csatlakozhatnak, és közzé tehetik a számukra haszontalanná vált dolgokat. Az ötlet be vált, a legtöbb felajánlás napokon belül gazdára talál, legyen az szobabútor, háztartási gép, könyv vagy valami apróság – mondta el Szűcs Rita.

Ha mindenki más is követné a példáját, sokkal kevesebb hulladék kerülne úgy a szemétgyűjtő edényekbe, mint a közterületekre. A városgazdasági kft. munkatársai rendszeresen bejárják a település közútjait, és néhány kilométeren csak eldobott szemétből begyűjtenek 50–60 zsáknyit. A helyi vadásztársaság tagjai a külterületi erdőket, dűlőutakat tisztítják önkéntes munkában. Körútjaikról ők sem térnek vissza üres kézzel. Pedig Kerekegyházán is működik a házhoz menő lomtalanítás. Aki igényli, és rendelkezik érvényes szerződéssel, attól évente egyszer ingyen elszállítja a közszolgáltató a limlomot. Májusban az elektronikai hulladéktól lehet térítésmentesen megszabadulni, a helyi önkormányzat és a városgazdasági kft. szervezésében. Ilyen szemétből tavaly három kamionra való gyűlt össze a településen.

Hasznosítható holmit dobnak ki

Kerekegyháza lakói négy éve minden alkalommal csatlakoznak az országos TeSzedd! önkéntes szemétgyűjtő akció­hoz. Az ilyenkor felszámolt illegális szeméthegyek tartalmáról gyakran kiderül, hogy vélhetően jobb módban élők háztartásából kerültek rossz helyre. Erről árulkodnak a kidobott értékes játékok, kemény ­fedeles mesekönyvek, háztartási eszközök. Ezek egy része akár még hasznosítható is lenne, ha nem a szemétbe, hanem egy megfelelő gyűjtőhelyre: karitatív szervezethez vagy adománybolthoz kerülne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában