Kiskunhalas

2018.02.04. 06:53

A platánok helyett a járdát cserélték le

Régóta tervbe volt véve új járda építése a Felsővárosi Általános Iskola előtt, ahol a korábbi aszfaltos járdát több helyen is szétnyomták az iskola melletti öreg platánfák gyökerei. Az építési munkálatok egy hete kezdődtek és már a befejezés előtt áll.

Pozsgai Ákos

A hatalmas platánfák, amelyek a Jókai és a Kölcsey utca felől veszik körbe az iskolát, a Felsőváros díszei, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben sok gondot is okoztak. A legfőbb probléma, hogy mostanra szinte járhatatlanná vált az iskola melletti járda, volt olyan szakasz, ahol a fák gyökerei 30–40 centi magasra is felnyomták az aszfaltot, ezért csak bukdácsolva lehetett közlekedni rajta. Ezért főként a téli hónapokban rendkívül balesetveszélyessé vált, az önkormányzat nem halogathatta tovább az új járda építését.

A kivitelezésnél ügyelni kellett arra, hogy a platánfáknak ne essen baja, épp ezért különös körültekintéssel kellett megtervezni a mintegy 130 méter hosszú új járdaszakaszt, amit az eredeti szintről jó 40 centiméterrel meg kellett emelni. Így a platánfák gyökerei elférnek a járda alatt, és mivel térkőből épült, ha sok év múlva ismét emelni kellene a járda szintjén, csak újra rakják a köveket, így sokkal olcsóbban megoldható lesz a járdaépítés.

A következőre még várni kell

Néhány sarokkal arrébb, a Kölcsey és a Széchenyi utca kereszteződésénél is tervbe vették a járdák javítását, ahol a szűk kanyarodó sávban a járművek tönkre tették az útszegélyt. Egyelőre azonban várni kell az építési munkálatokkal, mert az önkormányzat és a Széchenyi úton haladó 53-as főút kezelőjétől, a Közúttól nem érkezett meg a szükséges engedély.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában