Kecskemét

2018.02.15. 20:43

Fogynak az erőforrások

Az elmúlt év végén zárult le a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Éghajlatváltozásra adott innovatív válaszok Bács-Kiskun megyében című projektje. A klímastratégia célkitűzéseit szol­gáló együttműködések azonban nem érnek véget, ennek jegyében tartotta meg csütörtökön idei évi első ülését a klímaplatform, melynek keretében a tagság megismerte az éves munkatervet és a megvalósítandó célokat.

Gulyás Sándor

– Az idei év legfontosabb célkitűzése, hogy a hasznos ismereteket eljuttassák a lakossághoz. Ennek érdekében két szemléletformáló kiadvány készül, az egyik a lakosságnak, a másik a polgármestereknek szól. A klímakódex egyébiránt tartalmazni ­fogja a megyei klímastratégiával kapcsolatos mintaprojekteket, illetve azon szervezetek körét, akik segíteni tudnak az új technológiák megismertetésében, kivitelezésében – mondta el Józan Tamás projektmenedzser, az Éghajlatváltozási Platform szakmai vezetője.

A rendezvény vendége volt Kökény Attila „talajdoktor”, biogazdálkodó, aki a fenntartható kertészetről, ezen belül a talajélet megőrzéséről, a komposztálás fontosságáról tartott előadást.

– A magyar termőterületek nagy részét kiszipolyozták a vegyszerek és a nehézgépek alkalmazásával. A megoldást a talajélet megteremtése jelenti. Egy fenntartható kertben, vagy a nagy termőterületeken nincs ásás, szántás, a talaj tápanyagkészletét nem műtrágyák adagolásával biztosítjuk, hanem mikrobiológiai eszközökkel és takarónövényekkel kell a meglévő tápanyagokat elérhetővé és a talajt pórusossá tenni. Az eljárás természetes módon tárja fel a szerves kötésű tápanyagokat, elősegíti a humuszképződést, visszaállítva így a talajok termékenységét. A takarónövényes technológiát külföldön több ezer hektáros területeken alkalmazzák sikerrel, nálunk egyelőre még csak a közepes méretű gazdaságok – hangsúlyozta a szakember.

A felmérésekből arra lehet következtetni, hogy ha 2030-ig nem történik gyökeres változás, annyira megfogyatkoznak bolygónk erőforrásai, hogy a Föld az összlakosság mindössze kilenced részét lesz képes eltartani – tette hozzá Kökény Attila.

Kökény Attila Fotó: Gulyás Sándor

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában