Kiskunfélegyháza

2018.02.22. 17:30

Túrával emlékeztek az Etiópiában lelőtt két magyar kutatóra

A kiskunfélegyházi közönség elsőként hallhatott előadást arról az etiópiai emléktúráról, melynek résztvevői a hat évvel ezelőtt fegyveres támadásban elhunyt társaikra­ emlékeztek a Pokol Kapujá­nak is nevezett Erta Ale ­tűzhányónál. Az emlékexpedícióról dr. Szilassi ­Péter a Szegedi Tudományegyetem Természeti Föld­rajzi és Geoinformatikai Tanszékének docense számolt be a könyvtár népszerű előadás-sorozatának a vendégeként.

Vajda Piroska

Etiópiai emléktúra

Zsúfolásig telt érdeklődőkkel a könyvtár nagyterme a Földrajzi Szabadegyetem legutóbbi előadásán. Dr. Szilassi Péter a félegyházi Bense Zoltán tanár, hegymászó, önkormányzati képviselő meghívására érkezett immár másodszor Kiskunfélegyházára. A világjáró három társával, Bodor Tiborral, Grubert Lászlóval és Novák-Kovács Zsolttal közösen a közelmúltban tért vissza Etiópiából, ahol január 3-án gyertyagyújtással és emléktábla elhelyezésével tisztelegtek Fábián Tamás geográfus és Szabad Gábor kutatóorvos emléke előtt, akik 2012. ­január 17-én Etiópia Afar tartományában fegyveres támadásban vesztették életüket.

– Mi csak a szerencsének köszönhetjük, hogy nem voltunk jelen azon a helyszínen, ahol társainkat a mai napig tisztázatlan okok miatt megölték. Abban biztosak vagyunk, hogy ők semmilyen okot nem adtak arra, hogy ilyen helyzetbe kerüljenek. Sajnos, azt kell mondanom, hogy rosszkor voltak rossz helyen, hiszen az a terület azóta is rendkívül frekventált turisztikai célpont – mondta bevezetőjében Szilassi Péter. Hozzátette: a megemlékezés és a kíváncsiság miatt mentek vissza Etiópiába. Mert látni szerették volna­ azt a helyszínt, ahol a tragédia történt. Így próbálják lezárni magukban a hat évvel ezelőtti, szomorú eseményt.

– Fantasztikus élményekben volt részünk, hiszen újabb csodákat láttunk. Olyan világba­ csöppentünk, amely minden tekintetben más, mint a mi európai kultúránk. Etiópiában például 13 hónapból áll a naptári év. Tizenegy magyarországnyi területen 100 millió ember él, akik 84 nyelven beszélnek. Etiópia nagyon változatos, egyben nagyon ellentétes ország. Lehet látni egymás mellett szélerőműparkokat, hatalmas ­toronyházakat és nyomornegyedeket. Emberek ­milliói élnek mély szegénységben. Találkoztunk olyan gyerekekkel, akik nem is látták még saját arcukat sem, mert a tükör luxuscikknek számít. Ugyanakkor Etiópia a földrajzi jelenségek tekintetében is az ellentétek országa. Olyan hely, ahol a 4000 méter fölé magasodó hegycsúcsok szomszédságában 80 méterrel a tengerszint alatti mélyföldekre bukkanhatunk. Egyszerre van jelen a trópusi esőerdő és a teljesen kopár, kietlen sivatag, a vulkánok vidéke – mondta Szilassi Péter.

dr. Szilassi Péter a háttérben Etiópia egyik leglátványosabb nemzeti parkjában

Előadását a helyszínen készült fényképekkel, videókkal tette még érdekesebbé. A világjáró könyvet is írt hat évvel ezelőtti útjukról: Ami a bulvárhírekből kimaradt… Etiópia geográfus szemmel címmel jelent meg.

Népes ország

Etiópia Földünk 20 legszegényebb, egyben 10 legdinamikusabban fejlődő országa közé tartozik. Afrika második­ legmagasabban fekvő orszá­ga, területének közel fele több mint 1200 m magasan­ fekszik. Az ország fővárosa­, Addisz-Abeba. Az ország ­népessége robbanásszerűen­ növekszik. 1960 óta meg négyszereződött a lakosság száma­. Az ország becsült népessége 2016 májusában 101,5 millió fő, ezzel a 13. legnépesebb ország.

Bense Zoltán és Szilassi Péter a félegyházi rendezvényen

Nyitókép: Az etiópiai emléktúra résztvevői,

balról a második Szilassi Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában