USZÓD

2018.02.19. 07:00

Előnyben van a magyar bárány

Jó szezonra számíthatnak idén a juhtenyésztők. A szakemberek a korai húsvét miatt élénk külpiaci keresletre és áremelkedésre kalkulálnak a bárányoknál.

Tapodi Kálmán

Az európai uniós versenytársainknál csak később születnek a bárányok, március közepére csak néhány tagállamban lesznek eladásra kész fiatal állatok, ezért a felvásárlók várhatóan drágábban veszik majd át a magyar gazdaságokból kikerülő bárányokat – nyilatkozta nemrégiben Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének (MJKSZ) ügyvezető igazgatója, aki szerint a március végére eső húsvét kedvez a magyar juhtenyésztőknek.

Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő is bizakodva tekint a húsvéti időszakra, ami meghatározó a báránypiacon.

– Valóban derűlátóbbak vagyunk, mert karácsony óta folyamatosan emelkednek a felvásárlási árak. Sokat jelentett az is, hogy decemberben feloldották a kéknyelv betegség miatti védőintézkedéseket, így egy komoly akadály elhárult a vágóállatok exportjánál. A legtöbb bárányt továbbra is olasz partnereknek értékesítjük, de szeretnénk, ha nem csak egypólusú lenne a piac. A törököknél például a szeptemberi vallási ünnep, a Kurban Bayramı idején mutatkozik nagyobb kereslet. Ausztriából, Svájcból is keresnek bennünket a 20 kilogramm fölötti pecsenyebárányokért és a Közel-Keletről is akadnak érdeklődők – mondta el a szakember, aki 2013-ban elnyerte a legrangosabb hazai elismerést, az Év Juhtenyésztője címet.

Holló Mátyás hozzátette: a hazai tartásmód és technológia is kedvez a bárányok intenzívebb súlygyarapodásának. Mifelénk ugyanis a tápon nevelt bárányt részesítik előnyben az állattartók. Mindez hozzájárul ahhoz – különösen a húsvéti időszakban –, hogy előnybe kerülnek a magyar bárányok a piaci versenytársakéhoz képest.

Az uszódi gazdaságban eddig már ötszáz fölötti a húsvéti bárányok száma, de még várnak néhány anyajuh ellésére. A bárányoknak mintegy fele képezi az árualapot, de Holló Mátyás elárulta, hogy fokozatosan átállnak majd tenyészállatok előállítására. Mint megtudtuk: francia és brit tenyészetekből hoz hamarosan törzsállományt a legújabb tervek megvalósításához.

A húsvéti felvásárlási árakról egyelőre óvatosabban lehet találgatni, de az már látszik, hogy jól fizetnek a vágóállatokért. Az MJKSZ februári juh-ár-info tájékoztató adatai szerint a 16–20 kg-os exportbárány 1000–1050 forint, a 20–24 kg-os 960–1000 forint, a 24–27 kg-os 920–960 forint, a 27–30 kg-os 870–910 forint, a 30 kg fölötti 770–860 forint körül alakult kilónként. Mint közzétették: a bárányárak tájékoztató jellegűek és a 7 százalékos kompenzációs felárat is tartalmazzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában