kiskunmajsa

2018.02.17. 11:30

Egy orvos látja el a hétvégi ügyeletet a majsai kistérségben

Márciustól új szolgáltató biztosítja a központi orvosi ügyeletet a majsai kistérség öt településén élők számára.

Tapodi Kálmán

Az egészségügyi ellátás sohasem volt pénzkérdés – jelentették ki a kistérség polgármesterei. Balról: Nagy András (Jászszentlászló), Csontos Máté (Móricgát), Patkós Zsolt (Szank), Á. Fúrús András (Kiskunmajsa) és Tisoczki László (Kömpöc)

Fotó: Tapodi Kálmán

Közbeszerzési eljárás során döntött a Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa, hogy márciustól új szolgáltató, a bajai Sped-Med Kft. feladata lesz a központi orvosi ügyelet biztosítása a majsai járásban. A közbeszerzési pályázatot egy ügyeletes orvosra írta ki a kistérség. Az új szolgáltató megbízása egy évre szól.

A pályázat nyertese a járás öt települése – Csólyospálos, Jászszentlászló, Kiskunmajsa, Móricgát, Szank – lakosai számára biztosítja az orvosi ügyeletet. Kömpöc is tagja a kistérségnek, de a falu a kisteleki orvosi ügyelethez tartozik.

Korábban a hétvégi nappali ügyeletben két orvost alkalmaztak, de a pályázat kiírásakor – szakvéleményeket is figyelembe véve – döntöttek úgy, hogy az egyorvosos ügyelet nem jelentene ellátási kockázatot a kistérség lakóira.

Kiskunmajsa önkormányzatának több képviselője azonban nem ért egyet a döntéssel és ragaszkodna a kétorvosos ügyelethez. Úgy vélik, a hatalmas kiterjedésű kistérségben – amiben csak Majsa közigazgatási területe 222 négyzet­kilométer – akkora távolságok vannak, hogy egy orvos kevés az ügyelet biztonságos ellátására. A legutóbbi képviselő-­testületi ülésén megfogalmazták: Majsa polgármestere tegyen javaslatot a két orvossal történő ügyelet visszaállítására.

Az egészségügyi ellátás sohasem volt pénzkérdés – jelentették ki a kistérség polgármesterei. Balról: Nagy András (Jászszentlászló), Csontos Máté (Móricgát), Patkós Zsolt (Szank), Á. Fúrús András (Kiskunmajsa) és Tisoczki László (Kömpöc)
Fotós: Tapodi Kálmán

Az ügyeleti ellátással kapcsolatban felmerültek tisztázására rendkívüli kistérségi ülést hívott össze Patkós Zsolt, Szank polgármestere, a társulás elnöke.

– A pályázat kiírása előtt is folyamatos egyeztetések voltak a települések között az ügyelet ellátásáról. Korábban gyakran merültek fel munkaszervezési problémák, mert egyre kevesebben vállalták a feladatot, hiába emelkedtek az óradíjak. Mindannyian úgy véljük, hogy az egészségügyi ellátás a legfontosabb, így a mostani döntésnél sem volt szempont a spórolás, hanem elfogadtuk a megalapozott szakmai érveket – mondta többi között a társulás elnöke, aki azt is hozzátette: az ügyeletet sokan összetévesztették a háziorvosi rendeléssel és gyógyszert mentek felíratni. Mint elhangzott: a számok is azt bizonyították, hogy elegendő a feladat ellátására egyetlen orvos is.  A hétvégi ügyelet idején az elmúlt évben, átlagosan 22 beteget kellett ellátni két orvosnak. Az ügyeleten – ami Kiskunmajsán, a Petőfi utcai mentőállomással egy épületben található – egyetlen rendelő van, így egyszerre csak egy orvos tud a helyiségben a beteggel foglalkozni.

Többek között azt is hallhatták a jelenlévők, hogy a betegirányítás megváltozott: a majsai ügyeletre érkező hívások is a kecskeméti diszpécserközpontba futnak be, és ott döntenek arról, hogy adott esetben a sürgősségi ellátást, azaz a mentőt riasztják vagy az ügyeletet ellátó orvost.

Alig találni ügyeletet vállaló orvost

– A hétvégeken jelentősen csökkent az ellátást igénylők száma, és a központból, a legkisebb gyanú esetén is, a mentőszolgálatot riasztják a betegekhez. Néha nagyon nehéz egy orvost is találni az ügyelet ellátására és ha nem lennének nyugdíjas orvosok, még a kórházi osztályok is bajban lennének – osztotta meg tapasztalatait dr. Nárai Tibor, az eddigi szolgáltató, a Kiskunmajsai Kistérségi Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyeletvezető főorvosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában