kiskunfélegyháza

2018.02.05. 19:47

Az aszály előrejelzésével segítik a gazdákat

Az aszály előrejelzésére alkalmas mérőállomást telepít az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Kiskunfélegyházi Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola tangazdaságába.

Vajda Piroska

Rózsa Pál szerint több szempontból is hasznos az új megfigyelőállomás tangazdaságban való kiépítése Fotó: Vajda Piroska

Nemcsak Félegyházán, hanem az ország számos pontján létesítenek hasonló állomásokat, összesen 141 helyen figyelik a jövőben a talajnedvességet – tájékoztatta lapunkat Rózsa Pál, a középiskola igazgatója, aki azért is örül ennek a fejlesztésnek, mert ezáltal diákjaik is megismerhetik a rendszer mű­ködését.

Az igazgatótól megtudtuk, hazánkban az aszály és a vízhiány jelentős kockázati tényezővé vált, egyre nagyobb kihívás elé állítja a természeti és a gazdasági környezetet egyaránt. Az elmúlt két évtized tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy minden második évben közepes, minden harmadik esztendőben pedig súlyos aszály okoz számottevő, akár több százmilliárd forintos kárt a gazdaságnak, ezért a megfelelő stratégia és annak végrehajtása tovább nem halogatható.

Rózsa Pál szerint több szempontból is hasznos az új megfigyelőállomás tangazdaságban való kiépítése Fotó: Vajda Piroska

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság célul tűzte az aszály elleni hatékony küzdelem módszerének kidolgozását, illetve gyakorlati feltételei­nek megteremtését. Ezt a célt szolgálja az aszály megfigyelésére kiépülő monitoring rendszer, amely innovatív technológiákat együttesen alkalmazva nyújthat megfelelő infor­mációt a szakemberek és az érintettek számára. A rendszer képes a talajban felhalmozódott vízhiány mértékét meghatározni, így a vízgazdálkodást segíteni, továbbá megfelelő időelőnyt biztosítani a kármegelőzésre, ezáltal segíti a mezőgazdasági termelők számára a termésbiztonság növelését – részletezte az igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában