Kecskemét

2018.02.14. 17:30

Attól, hogy kórházi, még lehet finom az ebéd

A kórházak konyhájában rengeteg szempontot, előírást figyelembe kell venni a főzés-sütés során, az anyagi keretek is szűkösek, mindez viszont nem lehet akadálya finom és gusztusos ételek elkészítésének – hangsúlyozták a kecskeméti kórházban egy kampány keretében.

Hraskó István

Vegyes gyümölcsleves, rántott hal és rántott csirkemell petrezselymes burgonyával és csemegeuborkával – ez volt az ebéd szerdán a kecskeméti megyei kórházban. A menüt megkóstolhatták a média munkatársai is, sőt körbenézhettek, fotózhattak az intézmény főzőkonyhájában. Az egész apropóját a Főzzük körbe Magyarországot Kórházainkban kampány adta, amelynek Kecskemét az ötödik állomása volt. De mi az egész akció célja?

– Nagyon sok negatív hír jelent meg a kórházi étkeztetéssel kapcsolatban, szidták a minőségét, az ételek küllemét. Szeretnénk bizonyítani a betegeknek, a látogatóknak, hogy a jelenlegi körülmények között, a nagyon szűkös keretből, a rendelkezésre álló eszközökkel is lehet finom, jó küllemű ételt főzni – mondta el dr. Hajnal Judit, a kampány menedzsere.

Hangsúlyozta azt is: a kórházi étkeztetés a betegek gyógykezelésének része, igazodnia kell a beteg állapotához, az ahhoz tartozó energiaszükséglethez. Sok esetben a betegséghez és a kezeléshez éppen a páciens életvitele, a zsíros, sós, fűszeres ételek túlzott fogyasztása vezet.

– Az orvos nem tréfából javasolja a diétát! Arra is fel kívánjuk hívni a figyelmet, hogy ez az egész csapatmunka, részt vesz benne a konyhai dolgozó, az orvos, a dietetikus, de a beteg is, akinek meg kell fogadnia a tanácsokat a gyógyulás érdekében – mondta Hajnal Judit.

Az eseményen arról is szó esett, hogy a beteg étkeztetése során a kórháznak sok szempontra kell ügyelnie, a szakmai szabályoktól kezdve a jogszabályba foglalt előírásokig, kötelezettségekig. És ott vannak az anyagiak is, 500-600 forintból kihozni egy ebédet. Ez viszont nem jelentheti akadályát annak, hogy mindezen feltételek, elvárások biztosítása mellett az ízvilág, az illat és a küllem is megfelelő legyen, legyen szó “normál”, vagy glutén-, laktózmentes ebédről vagy reggeliről.

Dr. Svébis Mihály főigazgató azt mondta, a megyei kórház ételeinek minőségére az elmúlt tíz évben nem érkezett panasz Fotók: Hraskó István

– Úgy gondolom, az itt elkészült étel bármilyen kiváló minőségű ételt felszolgáló étteremben megállná a helyét – jelentette ki a csütörtöki menüről a kampány szakértője, Ambrus György mesterszakács, a Magyar Gasztronómia Nagykövete.

– Szép, tiszta, a mai kor követelményeinek megfelelő a konyha. Reggel még egy nyilatkozatot is kitöltettek velem, hogy nem vagyok beteg. Örülök, hogy ilyen szigorúan betartják a szabályokat, ez kiváló minőségre, a minőségbiztosítás pontos betartására vall – tette hozzá Ambrus György, aki kérte a konyhát, ne változtassanak a kedvükért az előre eltervezett menün.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában