Vaskút / Baja

2024.02.28. 11:00

Vádemelés: pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt emelt vádat a Bajai Járási Ügyészség emelt egy férfival szemben, aki a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladott, amivel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A vádlottnak a tanyáján engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell – írja közleményében a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Horváth Péter

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonként rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön leszállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült – közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

favágás, lopás
A férfi összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki
Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

A  közlemény szerint a férfinál tartott kutatás alkalmával az is kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, üzemanyag maradékkal, olajjal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanya udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi ezt hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, amivel az ügyészség álláspontja szerint emberi életet, testi épséget, valamint az egészséget, a föld, a víz és a levegő tisztaságát veszélyeztette.

roncsautó, hulladék, vádemelés
A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki
Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul augusztusban Baján úgy vezette autóját, hogy néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz ellene, és a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság dönt majd. 

 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!