Rendőrségi tanácsok

2024.02.26. 17:20

Az internetes csalásokra és a biztonságos közlekedésre fókuszált a bajai előadás

A bűncselekmények áldozatainak világnapjához kapcsolódóan fórumot rendeztek Baján az elmúlt hétvégén. A bajai rendőrkapitányság munkatársai, Suszterné Kovácsics Klára rendőr főhadnagy, bűnmegelőzési előadó és Gedovics Zoltán főtörzs zászlós, baleset-megelőzési előadó előadására főként az idősebb korosztály volt kíváncsi.

Rab Rita

Suszterné Kovácsics Klára elsőként az internet- és a közösségimédia-használat veszélyeire hívta fel a figyelmet. Az online csalások megelőzése érdekében számos hasznos tanácsot adott, kiemelte például, hogy az internetes felületeken ne személyhez kötődjön a választott jelszó. Célszerű jelmondatot beállítani, mint például: Szeretem a kakaót., hiszen ezeket a jelmondatokat nagyon nehéz feltörni. 

internetes csalás, Suszterné Kovácsics Klára , előadás, rendőrség
Suszterné Kovácsics Klára rendőr főhadnagy, bűnmegelőzési előadó az internet- és a közösségimédia-használat veszélyeiről beszélt előadásában
Fotó: Rab Rita

Internetes vásárlás: utánvét és készpénz a jó megoldás

Az adathalászat elkerülése érdekében fontos az elővigyázatosság és éberség − hangzott el. Szó esett a bankkártya-használatról is egyes internetes vásárlások alkalmával. Azt ajánlotta a szakember, ha rendelünk, inkább utánvéttel tegyük, és készpénzben fizessünk a vásárlások után, mert akkor nem adunk esélyt a visszaélésekre. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy a bankunk sosem kéri a bankkártya adatait, ha ezt kérik tőlünk telefonon, akkor jogosan gyanakodhatunk. 

– Újabban a rendőrség nevében is küldenek sms-t vagy e-mailt, hogy fizessük be a bírságunkat. A rendőrség nem küld semmit sms-ben vagy e-mailben, legfeljebb postai úton, tértivevénnyel vagy ügyfélkapun keresztül megy ki a bírság − figyelmeztetett az előadó. 

A romantikus csalásokkal a hiszékeny embereket célozzák meg

Emlékeztetett a nyereményjátékos, az  apróhirdetéses és romantikus csalások terjedésére is. Utóbbi módon tetemes összegeket csalhatnak ki a gyanútlan állampolgárokból. Az elkövetők a hiszékenységre alapoznak, ezért kell nagyon óvatosnak lennünk. Hiszen ingyen nyereményjáték nincs, a külföldi kalandorok pedig előszeretettel csalnak ki pénzt a romantikus barátság, illetve az abból szövődő románc okán. 

Kerékpárral közlekedve is be kell tartani a szabályokat

Gedovics Zoltán a biztonságos közlekedés és a biztonságos járművezetésről, valamint az otthoni és a környezetünkben lévő vagyonvédelemről beszélt. Elsőként a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályok betartásáról esett szó. − Különösen  nagy problémát jelent az egyirányú forgalmi úton szemben közlekedő kerékpárosok esete. Amely azon túl hogy 39000 forint közlekedési bírsággal sújtandó, igen veszélyes helyzeteket teremt − emlékeztetett Gedovics Zoltán. 

Kiemelte: a látni és látszani elv betartása érdekében kerékpárosként úgy közlekedjünk éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között, hogy a járművünk legyen kivilágítva és mellényt is viseljünk. Örök témaként felvetődött a kijelölt gyalogátkelőhelyen való áthaladás problematikája is kerékpárosként. Emlékeztetett: gyalogosként kell tolni a kerékpárt, megfelelő körültekintés után. A kerékpáros áthaladhat leszállás nélkül abban az esetben, ha sárga négyzetekkel jelölt felfestés van, de a jelzőtáblákat figyelni kell az autós közlekedés miatt. 

A gyalogosok esetében komoly közlekedési balesetet jelenthet, ha valaki mobiltelefonnal a kezében, azt nézegetve jár, és esetleg a fülében fülhallgató is van, hiszen ő ebben az esetben se nem lát, se nem hall, nem érzékeli még a szirénázó mentőautót sem. 

Végezetül a biztonsági öv használatát hangsúlyozta az előadó. − Ha nem vagyunk bekötve, nincs biztonságban sem az utas, sem az autóvezető. Ha lakott területen, nem oldalról történik az ütközés, csaknem százszázalékos védelmet tud adni, ha be vagyunk kötve − emelte ki Gedovics Zoltán. 

Az elektromos roller sokakat megijeszt

Az előadás végén lehetőség nyílt kérdések feltevésére is. Legtöbben az elektromos rollerrel való közlekedést tartották aggályosnak. A hozzászólók úgy vélték, a rolleresek nagyon  veszélyesen közlekednek, elsuhannak a járdán a gyalogosan közlekedők mellett. Bár rájuk is vonatkoznak az alap közlekedési szabályok, tehát a követési-, elsőbbségadási és kanyarodási szabályok, de az ő helyzetük további szabályozásra vár − tette hozzá a szakember.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában