Kisszállás

2023.12.14. 17:24

Telefonos alkalmazás is segíti a polgárőröket a szolgálatban – galériával

Az év utolsó regionális képzését tartotta az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozata Kisszálláson a napokban. A képzésen Bács-Kiskun, Fejér és Tolna vármegye, valamint Budapest határvédelmi polgárőr-szolgálatot ellátó 76 polgárőre vett részt.

Horváth Péter

Kisszálláson tartottak képzést a polgárőröknek

Fotó: OPSZ Határvédelmi Tagozat

A képzés célja volt, hogy tovább növeljék a polgárőrök határvédelemben való részvételét. A képzésen az ehhez szükséges egységes jogszabályi alkalmazásról és a bűnmegelőzési, közbiztonsági polgárőr-feladatokról kaptak ismereteket a jelenlévők.

Csorba Sándor, a Határvédelmi Tagozat elnöke köszöntőjében hangsúlyozta a felkészültség fontosságát. Elmondta, hogy a polgárőr-egyesületek alapfeladata a közeljövőben kiegészül a határvédelemmel, mely a Polgárőrségől szóló törvény módosításában jelenik meg. Arról is szólt, hogy erősíteni kell az egyesületek illetékességi területén a közbiztonság és a bűnmegelőzések polgárőr-feladatait is.

Rozsnyai Attila, Kisszállás polgármestere köszöntőjében méltatta a polgárőrök munkáját, hangsúlyozva, hogy nagy szükség van rájuk országosan és a határközeli településeken a migrációs nyomás miatt. A polgárőrök nélkülözhetetlen szerepet vállalnak a közbiztonság és bűnmegelőzés terén, s feladataikat önként, a szabadidejük terhére végzik.

Dr. Bátori Gábor alezredes, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság vezetője az aktuális rendőri munka feladatai közül kiemelten foglalkozott közterületi, közlekedési- és bűnmegelőzési rendőri munka helyzetével, ezen belül is a kiberbűnözés, internetes csalásokkal, illetve az ehhez kapcsolódó polgárőr-feladatokkal.

Bodor László alezredes, a Határrendészeti Szolgálat vezetője bemutatta a vármegyei határrendészeti és migrációs határhelyzetet, és az ehhez kapcsolódó rendészeti tevékenységet.

Péli Imre alezredes, a Kelebia Határrendészeti Kirendeltség osztályvezetője a polgárőr-feladatok gyakorlatáról szólt a határvédelem vonatkozásában, valamint a rendőrséggel történő együttműködés szabályairól beszélt, amivel kapcsolatban a jelenlévők kérdéseiket is feltették.

Borbély Zsolt, a vármegyei Polgárőr Szövetség híradó referense tartott foglalkozást az EDR-rádió alkalmazásáról a határvédelemben.

Bajnai Viktor főtörzsőrmester, körzeti megbízott az általa megalkotott telefonos applikációt mutatta be, amit a polgárőr-szolgálatban is alkalmaznak majd. Az alkalmazás pozitív fogadtatásban részesült, mert egyszerű, segíti a bejelentkezést, kapcsolatban van a rendőrség tevékenység-irányítóival, és a szolgálatban lévő polgárőr járőr SOS jelzéssel azonnali rendőri segítséget hívhat.

Csorba Sándor, a tagozat elnöke elmondta, hogy eredményesnek értékeli az oktatást, melyet egyesületeknél hasznosítani kell és tovább kell folytatni a határvédelmi polgárőr-feladatokat, valamint köszönetét fejezte ki a végzett polgárőr munkáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában