Bűncselekmény

2023.11.22. 11:39

Kamionnal jártak lopni egy lajosmizsei raktárba

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerint öt Pest vármegyei férfi több tízmillió forint értékben vitt el munkagépeket egy lajosmizsei telephelyről.

Tapodi Kálmán

Több tízmillió forint értékben vittek el munkagépeket egy lajosmizsei telephelyről

Forrás: police.hu

Egy nagykovácsi vállalkozó Lajosmizsén bérelt raktárhelyiséget építőiparban használt munkagépeinek. Volt közöttük több lapvibrátor, döngölőgépek, betonsimítók, betonkalapácsok, földfúrók, homokszóró, vibrációs úthengerek és aggregátorok. A cégvezető ritkán járt a raktárban, gépeit biztonságban tudta, ezért döbbent meg tavaly augusztus középén, amikor a telephely tulajdonosa arról értesítette, hogy az értékeinek lába kélt.

– A nagyobb méretű eszközöket bármivel nem lehetett elvinni, ezért a nyomozóktól speciális gondolkodást igényelt a furcsa bűneset megoldása. Mivel a szokásosnál jóval nagyobb eszközre volt szükség a többtonnányi gépek mozgatásához, elszállításához, a térfigyelő és a biztonsági kamerákon személykocsik helyett gyanús teherautókat próbáltak kiszúrni. A sziszifuszi elemzőmunkát végül siker koronázta. Kiderült, hogy egy alkalmi bűnbanda áll a lopás hátterében. A Pest vármegyei férfiak ismerték a terepet, és álkulcs segítségével jutottak be a raktárba; az elszállításhoz egyikük kamionját használták. A munkagépeket targoncával rakodták fel a kamionra, majd mindent átvittek egy másik telephelyre. A jól megszervezett akcióban egy személyautó is részt vett: az abban ülők előfutóként biztosították a megpakolt szerelvény szabad útját – olvasható a police.hu oldalon.

A nyomozók a bűnténnyel összefüggésben három monori és két üllői férfit hallgattak ki, közülük három gyanúsítottat őrizetbe vettek. Mindannyiukat jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével gyanúsítják. A bűnelkövetőknél tartott kutatások során az eltűnt 65 gépből 47 előkerült, ezeket a tulajdonos visszakapta. A vagyonvisszaszerzés érdekében egy ingatlant is zár alá vettek. A bűntársak jelenleg már szabadlábon védekezhetnek, és ügyükben a nyomozás befejeződött. A vármegyei bűnügyi osztály munkatársai mindannyiuk ellen vádemelést javasolnak, ezért az iratokat átadták az ügyészségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában