Határvédelem

2023.10.15. 08:22

Zsanán intézkedtek a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 386 határsértőt tartóztattak fel és 298 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 11 esetben összesen 347 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke és Mórahalom közigazgatási területén – írja a police.hu.

A rendőrök Zsana térségében 6, Jánossomorján 12, Komáromban 13, Drégelypalánkon 8 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, szír, szomáliai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 9 esetben összesen 298 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén a rendőrök az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt kettő embert fogtak el, embercsempészés miatt egy ember ellen indult büntetőeljárás.

Ásotthalom közigazgatási területén, szombaton 16 óra 20 perckor az 55. számú főút 25. kilométerében a rendőrök egy francia honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy 33 éves francia állampolgárságú nő vezetett. A járműben a sofőrön kívül öt, magukat afgán és kettő magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!