Bács-Kiskun

2023.10.04. 10:30

Vádat emeltek a migránsokat gyötrelmes módon szállító embercsempészek ellen

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség egy iraki férfi által irányított, több országra kiterjedően működő bűnszervezet 17 magyarországi tagjával szemben, akik jelentős bevételre tettek szert azzal, hogy alig egy hónap alatt legalább 77 illegális migránst juttattak sikeresen Nyugat-Európába − írja közleményében a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Horváth Péter

4-5 óráig utazott 26 migráns az autóban

Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

A vád szerint az ismeretlen helyen tartózkodó elsőrendű vádlott, egy korábban menekültként elismert iraki férfi 2021 augusztusában több országra kiterjedő embercsempész hálózatot irányított. A bűnszervezet magyarországi működését az iraki irányító egy börtönben szerzett magyar ismerőse – az ügy másodrendű vádlottja – szervezte.

A csoport érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, Szerbiából, elsősorban a zombori menekülttáborból érkező határsértőket az úgynevezett sétáltatók segítségével, gyalogosan hozta, hogy azután Ausztriába szállítsa őket.  

A közlemény szerint a magyar vonalat szervező vádlott ennek érdekében a nagybátyját, annak feleségét és az unokatestvérét sofőrök toborzásával bízta meg. A bűnszervezet végrehajtói szintjén álltak az úgynevezett előfutók is – köztük a magyar szervező férfi közvetlen családtagjai –, akik a szállító jármű előtt haladva a rendőri ellenőrzésekről értesítették sofőr társaikat. Az iraki irányító a határon átjutott migránsok felvételének koordinátáit, a szállítandó személyek számát és a célállomások adatait a magyar bizalmasának küldte el, aki azokat a közbenső szervezői szinteken lévő társain keresztül továbbította a sofőrökhöz. A sikeres szállításokat videófelvétellel kellett igazolni, és a szállított személyenként járó 500 eurót az iraki embercsempész szintén a magyar szálat szervező bűntárshoz juttatta el. 

Ő az összeg 30 százalékát tartotta meg magának, a fennmaradó pénzt a szervezőin keresztül juttatta el a sofőröknek.

A szállításokat több esetben nagyobb rakterű kisteherautóval hajtották végre, melyekben ülések, így biztonsági övek sem voltak, továbbá ablakkal és szellőző rendszerrel sem voltak ellátva, így az ügyészség megállapítása szerint előfordult, hogy a 4-5 órás utazás a raktérbe zsúfolt 26 személy számára gyötrelemmel járt. A raktérbe csak úgy jutott levegő, hogy a migránsok kitépték a gumiszigetelést a jármű ajtajából. A vádirat azt is tartalmazza, hogy amikor a rendőrök az előfutókat igazoltatták, a mögöttük lemaradva haladó sofőrtársaik egy félreeső helyen szélnek eresztették a migránsokat.

Az ügyészség mindegyiküket bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, hat vádlottnak azonban az embercsempészés súlyosabb megítélésű, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett bűntette miatt is felelnie kell. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék hoz döntést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában