Határvédelem

2023.10.21. 08:29

Több mint húsz határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Lajosmizsén

A rendőrök pénteken összesen 680 határsértőt tartóztattak fel és 177 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskunban a rendőrök 1 esetben összesen 21 határsértőt tartóztattak fel Lajosmizse közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 18 esetben összesen 648 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

Nógrád vármegyében a járőrök 1 esetben 11 határsértőt tartóztattak fel Ipolyszög közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében összesen 4 esetben 177 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

Ipolyszög külterületén pénteken 7 óra 40 perckor a rendőrök ellenőriztek román személykocsit, amelyet egy román állampolgár által vezetett. A járműben 11 fő, magukat szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Ásotthalom külterületén pénteken 11 óra 55 perckor a járőrök ellenőriztek egy ukrán állampolgár által vezetett, lengyel honosságú gépjárművet. A kocsiban 8 fő magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A fenti esetekben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!