Védelem

2023.10.11. 09:20

Határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden összesen 774 határsértőt tartóztattak fel és 407 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 17 esetben összesen 590 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Forráskút és Zákányszék közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során kínai, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Kedden a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 13 esetben összesen 406 főt, Bács-Kiskun vármegyében egy esetben 1 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén kedden embercsempészés miatt 10 ember ellen indult büntetőeljárás.

Zákányszék közigazgatási területén, 2023. október 10-én  3 óra 40 perckor a 5431-es számú főút 18. kilométerénél a járőrök egy magyar honosságú tehergépkocsit ellenőriztek, amit egy 21 éves litván állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 25, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Forráskút közigazgatási területén, 2023. október 10-én 23 óra 10 perckor a járőrök egy cseh honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy 27 éves pakisztáni állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 11, magukat pakisztáni állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezető szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!