Határvédelem

2023.10.13. 08:00

Hat migránst tartóztattak fel a rendőrök Kiskunmajsán

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön összesen 729 határsértőt tartóztattak fel és 533 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében, 2 esetben összesen 6 határsértőt tartóztattak fel Kiskunmajsa közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében, 19 esetben összesen 648 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén.  

Budapesten 1, Győr-Moson-Sopron vármegyében 5, Komárom-Esztergom vármegyében 11, Nógrád vármegyében 35 és Pest vármegyében 23 határsértőt tartóztattak fel. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, bangladesi, iraki, iráni, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Csütörtökön Csongrád-Csanád vármegyében, 14 esetben 533 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén csütörtökön embercsempészés miatt 8 ember ellen indult büntetőeljárás.

Ásotthalom közigazgatási területén, az 55-ös számú főúton csütörtökön, a rendőrök ellenőriztek egy albán férfit, aki egy magyar honosságú személygépkocsival 7, magukat afgán, iraki és török állampolgárnak valló férfit szállított.

Mint arról korábban a rendőrség is beszámolt, október 12-én 2 óra 59 perckor az 5408-as és 5409-es utak kereszteződésében a rendőrök megkíséreltek ellenőrzés alá vonni egy francia honosságú személygépkocsit. A jármű vezetője megpróbálta kivonni magát az intézkedés alól, azonban egy útpadkára hajtott és felborult. Az afgán járművezető 7, magát afgán állampolgárnak valló külföldit szállított.

 

Kiskunmajsa közigazgatási területén az 5409-es számú úton csütörtökön ellenőrzés alá vontak egy román honosságú tehergépkocsit. A rendőrök megállapították, hogy a gépkocsit előzőleg 2 román állampolgár vezette, amiben egy magát bangladesi állampolgárnak valló férfi utazott.

Ásotthalom közigazgatási területén, az 55. számú főúton október 12-én 21 óra 45 perckor az egyenruhások ellenőriztek egy lengyel férfit, aki egy lengyel honosságú személygépkocsit vezetett. A járműben 11, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!