Határvédelem

2023.10.25. 08:25

Harmincnyolc határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden összesen 713 határsértőt tartóztattak fel és 85 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun vármegyében, öt esetben összesen 38 határsértőt tartóztattak fel Baja, Kelebia, Kisszállás és Szank közigazgatási területén – írja a police.hu.    

Csongrád-Csanád vármegyében, 18 esetben összesen 639 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és Szeged-Szentmihály közigazgatási területén.  

Győr-Moson-Sopron vármegyében 14, Pest vármegyében 22 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során marokkói, pakisztáni, szír, török és vietnámi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés és közokirat hamisítás miatt egy-egy embert fogtak el és embercsempészés miatt négy ember ellen indult büntetőeljárás.

Ásotthalom közigazgatási területén, kedden 0 óra 50 perckor a járőrök ellenőriztek egy szír férfit, aki egy magyar honosságú tehergépkocsival közlekedett. A jármű rakterében 11, magát szír és 11, magát marokkói állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Perőcsény közigazgatási területén, kedden 1 óra 55 perckor az egyenruhások ellenőriztek egy lengyel honosságú személygépkocsit és annak vezetőjét, egy moldovai férfit, aki a járműben 12, magát szír állampolgárnak valló személyt szállított.

Szendehely közigazgatási területén, kedden 8 óra 25 perckor a rendőrök ellenőriztek egy román férfit, aki egy román honosságú személygépkocsival több illegális migráns személyt szállított, akik a rendőri ellenőrzés megkezdésekor a járműből kiszállva elfutottak.

Mórahalom közigazgatási területén, kedden 15 óra 50 perckor a járőrök ellenőriztek egy magyar honosságú tehergépkocsit és annak egyiptomi vezetőjét. A jármű rakterében 18, magát török állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!