Határvédelem

2023.10.03. 08:30

Egy lengyel embercsempészt fogtak el a rendőrök Kisszálláson

A rendőrök hétfőn összesen 661 határsértőt tartóztattak fel és 210 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Bács-Kiskunban a járőrök 2 esetben összesen 14 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Kisszállás közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 19 esetben összesen 590 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és Szeged közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 27 határsértőt tartóztattak fel Nagycenk és Sopronkövesd közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 30 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során egyiptomi, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 8 esetben összesen 210 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészek

Mint írják, Magyarország területén a rendőrök az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 7 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Ásotthalom térségében, hétfőn az 55-ös számú főút 27-es kilométerénél 2 óra 45 perckor a rendőrök egy lengyel személygépjárművet ellenőriztek, amit egy lengyel állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 13, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Sopronkövesd közigazgatási területén, hétfőn 11 óra 10 perckor a rendőrök egy lengyel személygépjárművet ellenőriztek, amit egy 32 éves lengyel férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 13, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Kisszállás közigazgatási területén, hétfőn 15 óra 15 perckor, az 53-as számú főút 74-es kilométerénél az egyenruhások egy lengyel személygépjárművet ellenőriztek, amit egy 51 éves lengyel férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 12, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Mórahalom közigazgatási területén, hétfőn 21 óra 30 perckor, az 55-ös számú főút 18-as kilométerénél a rendőrök egy magyar személygépjárművet ellenőriztek, amit egy 36 éves georgiai állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül hat, magukat török állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!