Határvédelem

2023.10.05. 08:30

A tompai határátkelőhelyen tartóztattak fel migránst a rendőrök

A rendőrök szerdán összesen 851 határsértőt tartóztattak fel és 459 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskunban, 1 esetben összesen 1 határsértőt tartóztattak fel Tompa Határátkelőhelyen – közölte a rendőrség.    

Csongrád-Csanád vármegyében, 19 esetben összesen 719 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Mórahalom közigazgatási területén.  

Győr-Moson-Sopron vármegyében 64, Komárom-Esztergom vármegyében 17, Nógrád vármegyében 11, Pest vármegyében 26 és Vas vármegyében 13 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során iraki, iráni, marokkói, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében, 1 esetben összesen 1, Csongrád-Csanád vármegyében, 16 esetben 458 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészek

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el és embercsempészés miatt 7 ember ellen indult büntetőeljárás.

Mint írják, Esztergom közigazgatási területén, szerdán 1 óra 10 perckor a járőrök ellenőriztek egy georgiai férfit, aki egy német honosságú gépkocsival 16, magát török állampolgárnak valló illegális migránst szállított.

Szigetszentmiklós közigazgatási területén szerdán 3 óra 19 perckor, az M0 autópályán ellenőriztek a rendőrök egy román rendszámú tehergépkocsit, amit egy román férfi vezetett. A raktérben 15, magát török állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Mosonudvar közigazgatási területén szerdán 9 órakor a 86-os számú főúton az egyenruhások ellenőriztek egy magyar tehergépkocsit, amivel 18 magukat iraki, iráni, afgán, török és szír állampolgárságúnak valló személyt szállított.

Hegyeshalom közigazgatási területén, szerdán 9 óra 20 perckor, az M15-ös autópályán a járőrök ellenőriztek egy marokkói férfi által vezetett magyar tehergépkocsit, amiben 21 magukat marokkói és szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Rajka közigazgatási területén, szerdán 10 óra 10 perckor, az M15-ös autópályán a rendőrök egy olasz tehergépkocsit ellenőriztek, amit egy román férfi vezettet. A járműben 20, magát szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Mórahalom közigazgatási területén az 5512-es számú úton szerdán 19 óra 45 perckor az egyenruhások ellenőriztek egy moldovai férfit, aki egy lengyel személygépkocsit vezetett. A járműben hat, magát török állampolgárnak valló személyt találtak.

Szob közigazgatási területén a Sávoly vasúti híd alatt, szerdán 23 óra 9 perckor, a járőrök ellenőriztek egy román férfit, aki egy román személygépkocsit vezetett. A járműben 10, magát szír állampolgárnak valló külföldi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!